Midden Frankrijkroute
Over het Centraal Massief dwars door La douce France
Route van Jan Blankespoor en Frank Fiselier
De Midden Frankrijkroute loopt van Bordeaux naar Genève of omgekeerd. Het is een rustige route, die door een aantal interessante plaatsen voert: Bordeaux, Cahors, Figéac, Le Puy-en-Velay en Genève zijn de grootste. Qua cultuur valt er in deze plaatsen een en ander te beleven, maar qua natuur is de route een echte topper.
De aanloop vanaf de westkant is goed te doen: over een oude spoorbaan, door de wijngebieden van Bordeaux en Bergerac, langs de Dordogne en door het schilderachtige dalletje van de Lède en vervolgens langs de Lot. Daarna bereiken we het Centraal Massief. Dan wordt het klimmen en dalen geblazen, met schitterende vergezichten als beloning. De Loire, de Allier en tenslotte de Rhône worden gekruist. Daarna wordt het weer een makkelijke route, langs riviertjes en door een licht heuvelachtig gebied met nog een klein stukje door het wijngebied rondom Genève.
De route
De route is voor 98% geasfalteerd en voert over rustige D-weggetjes door het Franse land. In het Fietsweb van de Europafietsers maakt de route deel uit van Ring 3. Al worden toeristische plaatsen doorkruist, het is nergens hinderlijk druk, zelfs niet in het hoogseizoen. Er zijn voldoende voorzieningen. Een gedeelte kan met de trein worden verkort, maar dit vereist wel enig organisatietalent.
Praktische informatie
De Midden-Frankrijkroute is geen route voor beginners! Dat komt natuurlijk door een aantal lange klimmen (hoogste punt 1.200 m). Door een goede etappe-indeling kan het klimwerk verdeeld worden over een aantal dagen. Op het Centraal Massief kan het ’s nachts koud zijn, in de dalen heet, uiteraard vooral in de zomer.
- Kaartjes met de route
- Navigatietekst met indicatie van voorzieningen
- Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
- Overnachtingslijsten
- Informatie over vervoer
- VVV-adressen
De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:150.000 en voorzien van enkele stadsplattegronden.
Er is ook een app beschikbaar, waarin de belangrijkste informatie uit het routeboekje is opgenomen. Daarnaast is uiteraard gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot extra functionaliteit die een app biedt. Uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de Fietsvakantiewinkel-routeapp.
De routes voor deze app zijn ook in onze webwinkel aan te schaffen.
De route begint niet in Nederland. Daarom is de aanloop, indien niet gefietst, extra van belang. Voor wie de route in Genève of Bordeaux wil beginnen of eindigen, kan fiets-mee.nl daarover informatie geven. Ook vliegen is eventueel mogelijk. Een goede mogelijkheid om de route te bereiken is met de Fietsbus. Zie hiervoor onder de uitklap Vervoer.
Fietsbussen
Op/afstapplaatsen aan of nabij de route:
- In de zomer rijden er fietsbussen naar Bordeaux, startpunt van de Midden Frankrijk route, naar Fumel en naar Cahors, plaatsen aan de route
- Plage de Moliets (150 km ten zuiden van Bordeaux)
- Suze la Rousse (Drôme) en dan noordwaarts tot Châtonnay op de Groene Weg naar de Middellandse Zee
- Bourg-en-Bresse (125 km naar de route. Zie voor details in ‘Aanvullingen 8e druk’ onder ‘Aanvullingen en opmerkingen’)
- Annecy (ongeveer 50 km ten zuiden van Genève)
Aangezien opstapplaatsen en dienstregeling regelmatig wijzigen is het zaak je tijdig te informeren. Reserveren bij de Fietsvakantiewinkel.
Trein
- Dankzij de inzet van Franse fietsersorganisaties is het meenemen van fietsen in Franse treinen steeds meer verruimd. In nieuw materieel is een fietscompartiment met fietspictogram op de buitenkant. Binnenlands fietsvervoer is gratis, met uitzondering van de nachttreinen en de TGV’s. Vooral in lokale en regionale treinen kan de fiets mee. Dit is echter per regio totaal verschillend en soms zijn de trajecten kort. Houd dus rekening met overstappen. In de dienstregeling geven pictogrammen aan of de fiets mee kan.
- Ook in lange-afstandstreinen is het fietsvervoer verruimd, o.a. van Parijs naar Toulouse en Parijs naar Beziers. De fiets kan ook mee in een aantal nachttreinen en in een toenemend aantal TGV’s. Reserveren voor de fiets in de nachttreinen en de TGV’s is verplicht. Dit kost € 10,- per fiets. Meestal moet de fiets dan ook gedeeltelijk gedemonteerd worden en in een hoes verpakt.Vanaf 2020 is er in de Thalys plek voor twee fietsen per trein; demonteren is niet nodig, reserveren wel. De reis gaat dan via Parijs. Van Gare du Nord naar Gare Montparnasse is een half uur fietsen. Daar gaat de reis naar Bordeaux verder per TGV met beperkt fietsvervoer. Ook hier zonder demonteren en met reserveren.
- De Franse spoorwegen zijn elk jaar laat met vermelding van de mogelijkheden voor de zomerperiode (meestal pas in mei); zij hebben wel een folder “Train et Vélo”.
- Voor het boeken van een treinreis is het handig om te informeren bij fiets-mee.nl. Zij kunnen informatie geven over de beste treinreis en hem ook voor je boeken.
- Via België kan men ook reserveringen doen via de dienst Special Products van de NMBS (zie de extra pdf: ‘Vervoer TGV’, deze kun je downloaden via de link onder ‘Extra informatie downloaden’).
- Per trein naar Genève kan vanaf Amsterdam met overstap in Hannover en Zürich. De fiets kan mee tenzij gereserveerd.
Plaatsen met station aan/nabij de route:
- Bordeaux
- Bergerac
- Cahors
- Figeac
- Saint-Flour
- Langeac
- Le Puy en Vélay
- Annonay
- Avignon (autoslaaptrein, ook voor de fiets!)
- Bourgoin Jallieu
- Bellegarde
- Genève
In het Centraal Massief liggen weinig spoorlijnen (en die er liggen lopen noord-zuid v.v.) Wanneer u een gedeelte van het Centraal Massief met de trein oost-west of west-oost wilt overbruggen is een omweg met enkele overstappen noodzakelijk.
Overigens is het te overwegen met de trein vanuit Nederland naar Basel (of terug) te reizen. Dit is eenvoudig en comfortabel.
[Via de Mittellandradweg en de Rhôneradweg, of de zwaardere Juraradweg (deze routes maken deel uit van het voortreffelijke fietswegennet van Veloland Schweiz) is Genève te bereiken.]
Vliegtuig
Wanneer de fiets per vliegtuig wordt meegenomen dient deze altijd verpakt te worden in een doos (te koop op de grotere luchthavens) of een hoes. Overigens komt de fiets niet altijd ongeschonden uit het vliegtuig, maar met een fietsdoos loopt men het minste risico op beschadiging.
Reservering is vrijwel altijd noodzakelijk, omdat er maar een paar fietsen door het vliegtuig kunnen worden meegenomen.
Luchthavens aan de Midden-Frankrijkroute zijn:
- Bordeaux (KLM, Air France)
- Bergerac (Transavia, Ryanair (vanaf Brussel))
- Genève (Easyjet, KLM, British Airways)
- Lyon (niet aan de MF-route, maar op dagafstand ervan) (KLM, Air France)
- Basel (Easyjet). (maar daar heb je ook prima treinen naar huis)
Deze route is te combineren met de volgende routes:
- Fietsen langs het Canal du Midi – Canal du Garonne: in Bordeaux
- Vélodyssee: met een aanloop nabij Bordeaux:
- St. Jacobs fietsroute (deel 2): in Branne
- Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden (deel 2): in Cahors
- Fietsen naar Barcelona: in Le Puy en St.Vallier
- Groene weg naar de Middellandse Zee: traject Hauterive-Faramans loopt gelijk op
- Blauwe Loper naar de Middellandse Zee: bij St.Valliers
- EuroVelo 17, Via Rhona: in Belley en Genève
- Rhône-Radweg (voortzetting Ring 3) en Genève-Basel: in Genève
Routeboekje bestellen
Meer informatie over bestellen en donateursvoordelen
GPS-track downloaden
Route-App
Ook verkrijgbaar als Route-App
Extra informatie downloaden
- Vervoer TGV (pdf, 160 Kb)
Aanvullingen en opmerkingen
Download aanvullingen
- 9e druk 2021 – aanvullingen bijgewerkt oktober 2023 (pdf, 104 kB)
- 8e druk 2017 – aanvullingen bijgewerkt augustus 2020 (pdf, 180 kB)
Laatste wijzigingen op de route
Bekijk de opmerkingen of geef zelf een wijziging door
Deel deze route
Fotoalbum
Ervaringen van fietsers
Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.
Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.
Deel jouw ervaring
Vanuit België langs de westelijke variant van de Compostela-route, dan een prachtig stukje natuur op de Midden-Frankrijkroute en terug naar België langs de Barcelonaroute… 2.400 km puur plezier
De onderstaande link gaat naar het verhaal van mijn reis van Cahors naar Faramans en verder.http://johangfietst.blogspot.nl/2017/08/midden-frankrijk-route-en-groene-weg.html
Wij hebben deze route gefietst van Cahors tot aan Le Puy en Velay. ( door naar de kust, daarna Lourdes en toen Cahors, Fantastisch .) We hebben zo genoten van de rust en prachtige uitzichten. Heel vriendelijke mensen die je willen helpen de weg te wijzen (niet nodig). De Fransen spreken ook eindelijk Engels. Er zitten heel pittige stukken qua klimmen bij, maar als je tijd hebt lukt dat prima. Prachtig!!
Fietsvakantie 2015: Bordeaux – Genève