Van Gogh route
Fietsen met Vincent tussen Nuenen en Auvers-sur-Oise (nabij Parijs)
Route van Clemens Sweerman
Vincent van Gogh biedt zelf volop inspiratie om zijn leven en werk te volgen. Op de fiets kun je de omgeving met aangepast tempo in je opnemen, dicht langs plaatsen waar hij woonde en door landschappen die hij op zijn expressieve manier vorm gaf. Je ademt de sfeer in van de opvolgende steden en streken en volgt met oog en oor wat zich in de omgeving afspeelt.
Onderweg komt je tal van onverwachte onderwerpen en bezienswaardigheden tegen die niet met Van Gogh samenhangen, zoals historische binnensteden, het Middelpunt van Nederland, indrukwekkende scheepsliften en fraaie kastelen. De route begint met een blik op de Gennepse en Collse watermolens en eindigt bij de dorpskerk van Auvers-sur-Oise, of op Montmartre met uitzicht over de Parijse daken op de Notre Dame en de Eiffeltoren.
De route
Gekozen is voor een Nederlandse lus van Eindhoven over Amsterdam naar Zundert, en dan via Antwerpen, Brussel en Mons naar Auvers-sur-Oise en Parijs. Je kunt ook alleen een rondje Nederland fietsen door vanaf Zundert via LF13 weer naar Eindhoven te gaan.
De Van Gogh fietsroute combineert trajecten door rustige landelijke omgeving (met soms weinig voorzieningen) met bezoeken aan de centra van een aantal grote steden zoals Amsterdam, Den Haag, Antwerpen, Brussel en eventueel Parijs. Langs Amstel, Binnenhof, Het Steen, Grote Markt en Centre Pompidou, met bijbehorende drukte. Het kan dus ook een verbindingsroute tussen drie landenhoofdsteden genoemd worden. Telkens is gezocht naar goed fietsbare wegen, maar Parijs zal voor velen gezien de omvang en gebrek aan fietsvoorzieningen toch enig afzien betekenen.
Praktische informatie
De route is niet echt zwaar of moeilijk, wél moet je met stedelijk verkeer redelijk uit de voeten kunnen, wat jongere kinderen niet altijd gegeven is.
- Kaartjes met de route
- Navigatietekst (vanaf Dordrecht in beide richtingen) met indicatie van voorzieningen
- Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
- Overnachtingslijsten
- Vervoer
- VVV-adressen
- Uitgebreide informatie over relevante werken en brieven van Vincent van Gogh
De route is ingetekend op Michelin-kaarten met schaal 1:150.000 of 200.000. Daarnaast staan er veel stadsplattegronden in.
John Leighton, van 1987 tot 2006 directeur Van Gogh Museum, zegt het volgende over deze route: “De gebruikelijke manier om het kronkelige pad van Van Goghs leven en werk te volgen, is om een van de grote collecties van zijn werk te bezoeken, in het Van Gogh Museum in Amsterdam of het Kröller-Müller Museum in Otterlo. Ook is zijn werk beschreven en gereproduceerd in talloze boeken, films en zelfs toneelstukken. Maar deze gids biedt de moderne liefhebber een nieuwe manier om de veelzijdigheid van Van Goghs levenspad te ervaren. De gedetailleerde fietsroute die hier wordt uitgezet voert langs tal van plaatsen die een belangrijke rol hebben gespeeld in het leven van de schilder en de ontwikkeling van zijn kunst. Het is een reis in het spoor van de artistieke route die Van Gogh zelf heeft afgelegd, zoals hij zich in korte tijd ontwikkelde van een onbeholpen amateur tot een hoogst origineel vakman. Een reis die ons vanaf de eerste onzekere schilderijen en tekeningen die hij in Den Haag en Nuenen maakte, meevoert langs het groeiende zelfvertrouwen van zijn studies in Antwerpen en Parijs, tot aan de schitterende genialiteit van zijn volwassen werk in Frankrijk”.
Foto: Vincent van Gogh, De zaaier, ca 17–28 juni 1888, olieverf op doek, Kröller-Müller Museum Van Gogh schilderde de zon in geel
Trein
- Heen valt het beginpunt van de route in Eindhoven makkelijk te bereiken, of verderop bij Oss, Ede-Wageningen, Amersfoort, Amsterdam, Leiden, Den Haag, Delft, Dordrecht, Zevenbergen, Etten-Leur, Antwerpen, Mechelen of Brussel.
- Terugfietsers kunnen eerst met de trein naar Parijs reizen in omgekeerde volgorde als hieronder aangegeven.
- Terugreizen van Auvers-sur-Oise kan makkelijk met de trein naar het Gare du Nord in Parijs. De meeste TGV’s vervoeren geen fietsen, andere treinen uit Parijs wel, en wel kosteloos.
- Vanuit Parijs rijdt een TGV naar Lille waarin de fiets wel mee mag, of per sneltrein (Corail) naar Amiens en overstappen naar de grensplaats Lille. Vandaar rijdt een Intercity naar Antwerpen of Brussel (fietskaartje bij de conducteur). Vervolgens de IC naar Roosendaal en verder.
- De sneltrein van Parijs naar Maubeuge geeft een omslachtiger verbinding, waarbij men de grens over fietst en in Quévy verder spoort naar Mons en Brussel.
Fietsbussen
Tijdig reserveren bij www.cycletours.nl of www.fietsvakantiewinkel.nl.
Deze route is te combineren met de volgende routes:
- Met de Europafietsers-brochure ‘Van Canvas naar Calvados‘ verbind je het schilderslinnen van Van Gogh met Normandië, en kun je daar verder met die route naar de Loire, Bretagne of Mont-St.-Michel. Deze brochure kun je vinden op genoemde pagina.
- St. Jacobs fietsroute (deel 1): in Compiègne of Parijs
- Groene Valleien fietsroute (Ring 1): in Landrecies
- Fietsen langs de Frontlijn: nabij Compiègne
Routeboekje bestellen
Meer informatie
GPS-track downloaden
- GPS-bestand Van Gogh route – bijgewerkt juni 2023 (zip, 1.8 MB)
Aanvullingen en opmerkingen
Download aanvullingen
- 2e druk 2017 – aanvullingen bijgewerkt juli 2020 (pdf, 475 kB)
- 1e druk 2005 – aanvullingen bijgewerkt augustus 2017 (pdf, 143 kB)
Laatste wijzigingen op de route
Bekijk de opmerkingen of geef zelf een wijziging door
Ervaringen van fietsers
Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.
Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.
Deel jouw ervaring