Spring naar content
Europafietsers route

Schotland Rond

Een grote ontdekkingstocht door Schotland, inclusief de Hebriden, Orkneys, St. Columba en veel meer…

  • Afstand: 2.940 km (+ 1.525 km)
  • Newcastle, vliegvelden naar knooppunten, dan rondgaande routes
  • Duur: vanaf 20 dagen per deel
  • Bewegwijzerd: deels

Route van het Schotland team

‘Schotland Rond’ is een verzameling van rondgaande routes rond en door Schotland. Elk rondje is daarbij in een vakantie te fietsen, het geheel waarschijnlijk niet: het totaal is bijna 4.500 km. We gebruiken treinen en/of vliegtuigen als toe- en afvoer naar knooppunten. In een knooppunt kun je zo jouw fietstocht beginnen of eindigen. Uiteraard kan een knooppunt ook per fiets bereikt worden.

De route

Vanaf de boot (Newcastle) bereik je per trein -of fiets- een knooppunt om daar je Ronde naar keuze te beginnen. Ook vanaf de grote vliegvelden zijn toevoerroutes beschreven naar het dichtstbijzijnde knooppunt.

Knooppunten zijn: Newcastle, Oban, (Glasgow), Fort-William, Kyle, Ullapool, Tongue, Inverness, Edinburgh.

De route bestaat uit  delen:

Praktische informatie

Hoewel de hoogte nergens boven de 400 m komt, kan men over een groot deel van de route wel regelmatig korte, steile, klimmetjes verwachten. Niveau: Ardennen. De voorzieningen zijn soms, vooral in de routes van deel 2, dun gezaaid.

De boekjes hebben de volgende kenmerken

  • Kaartjes met de route
  • Navigatietekst in één richting met indicatie van voorzieningen
  • Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
  • Informatie over toeristische bezienswaardigheden
  • Overnachtingslijsten
  • Informatie over vervoer

De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:200.000, bij steden 1:50:000 

NB: De routeboekjes Schotland Rond Deel 1 en Deel 2 zijn uitverkocht en worden ook niet meer herdrukt. Via ons Forum kun je mogelijk nog een (al dan niet gebruikt) exemplaar bemachtigen.

Overig app, kaart

Trein

Schotland Rond bestaat eigenlijk alleen doordat we maximaal gebruik maken van de treinen. Daarbij is het zaak zo vroeg mogelijk tickets te kopen (als je al datums weet). Dat is meestal aanzienlijk goedkoper. Daarnaast is fietsreservering bijna overal verplicht. Op vele trajecten is er niet al te veel fietsruimte: als je op goed geluk gaat, kun je wel eens een trein moeten wachten…..!

Via www.scotrail.co.uk kunnen kaartjes en fiets- en stoelreservering worden gekocht. Let op: losse trajecten zijn (soms?) véél goedkoper dan het hele stuk in 1x.

Speciale tickets

Voor 50+ is er meestal in de maanden mei en juni een zeer voordelige regeling. Ga dat van tevoren na. 

Vliegtuig

De fietser die met het vliegtuig terug of heen wil, kan als hij een handige zoeker is, op de vele websites best een goedkope vlucht vinden.
Meer informatie over fietstransport per trein en vliegtuig zie de pagina voor- en natransport op deze website

Bus

Er is slechts op de kustroute (gids Schotland Rond deel 2) een beperkt busvervoer: langs de westkust vanaf Tongue zuidwaarts en dan oostwaarts doorstekend naar Inverness. Zie de routegids.

Deze route is te combineren met de volgende routes:

Deel 1:

Deel 2:

Routeboekjes bestellen

De routeboekjes Schotland Rond Deel 1 en Deel 2 zijn uitverkocht en worden ook niet meer herdrukt. Via ons Forum kun je mogelijk nog een (al dan niet gebruikt) exemplaar bemachtigen.

Meer informatie

GPS-track downloaden

Route-App

Twee bijzondere routes door Schotland, Schotland 1 en Schotland 2 zijn verkrijgbaar als Route-App.

Aanvullingen en opmerkingen

Download aanvullingen

Deel 1

Laatste wijzigingen op de route

Bekijk de opmerkingen of geef zelf een wijziging door

Deel deze route

Deel 1: Zuidoost Schotland

  • Afstand: 1.511 km (+ 818 km)
  • Newcastle > Oban > (Iona) > Fort-William > Inverness > Pitlochry > Falkirk > Innerleiten > HolyIsland > Newcastle [diverse alternatieven]
  • Duur: vanaf 20 dagen
  • Bewegwijzerd: deels

Van Newcastle-upon-Tyne (met het klooster Jarrow waar in de achtste eeuw door de monnik Beda de hele geschiedenis is opgetekend) gaat de route door noord-Engeland, langs de verdedigingsmuur van de Romeinse keizer Hadrianus naar Oban aan de westkust.

Je kunt (her)trouwen in Greta-Green. Er zijn ook diverse extra routes, o.a. naar Ninian’s cave. Langs de Lochs (met monster?) en kanalen gaat het dwars door Schotland naar Inverness. Extra: een meerdaagse route langs de beste Whisky-distilleerderijen!

Vervolgens een hele mooie route door de binnenlanden naar de grote steden Glasgow en Edinburgh die rustig -via kanalen- worden bereikt. Er is een speciale omweg rond Edinburgh voor wie de stad wil mijden.

Tenslotte door de lieflijke Schotse Borderlands terug naar de oostkust (Holy Island) en van daar naar de boot in Newcastle.

Deel 2: Noordwest Schotland

  • Afstand: ongeveer 2.200 km
  • Hebriden-Kust / Kusten-Hoogland-Lochs / ronde Orkneys
  • Duur: vanaf 20 dagen
  • Bewegwijzerd: deels

Dit is een drievoudige ronde: één over de (woeste, maar gevarieerde) Buiten-Hebriden en langs de westkust, één langs de west- en noordkust en vervolgens door de binnenlanden en de Lochs terug, en als derde de ronde naar de Orkneys met fraaie natuur en  opgravingen.

Deze meer rurale gebieden van Schotland vergen een andere voorbereiding. Het landschap is wat steviger, maar ontzettend mooi (als het niet mist). Er zijn weinig echt toeristische uitspattingen, maar veel rust en oude natuur.

Vanuit Ierland kwamen de monniken (Willebrord, Bonifatius) om Frisia te kerstenen. Sporen van deze geschiedenis zijn nog zichtbaar.

De route met overtocht naar de Orkneys (met recente prehistorische opgravingen) kost je wel een kleine week. Vanuit Oban is het uitstapje naar Iona (Sint Columbus) bijna verplicht.

  • Hebriden-Kust Oban > Hebriden > Kyle / Ullapool > kustroute Mull > Oban [alternatief: via Skye]
  • Kusten-Hoogland-Lochs Fort-William > Kyle > Ullapool > Tongue > Inverness > Fort-William
  • Ronde Orkneys Tongue > Thurso > John o’Groats > Orkneys > Wick  [> Inverness]

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  1. Nadia Berkelder
    op 24 juni 2024

    Wij zijn net een week terug van drie weken fietsen in Schotland. we reden van Newcastle de route over Arran en Oban naar Inverness, met een uitstapje naar het eiland Islay.

    Het was prachtig! eerste dagen regen, maar daarna alleen ’s avonds. Schitterende natuur, veelal stille wegen, maar soms wel hard werken 😉

    Wij gaan volgend jaar zeker weer, er is nog genoeg Schotland over voor minstens twee langere tochten.

  2. Hans van der Veeke
    op 11 augustus 2023

    In 2023 hebben we, grotendeels op basis van de boekjes, zeven weken door Schotland gefietst. Het is werkelijk prachtig daar en de Schotten zijn schatten. Onze route liep globaal langs de buitengrenzen van het land waaronder ook over de buitenste Hebriden en de Orkney eilanden. Je kunt het verslag hier lezen. Naast blogs van alles wat we gefietst en gezien hebben, zijn hier ook wat bevindingen, tips en andere downloads.
    De boekjes en routes zijn prima. Wel kwamen we erachter dat lang niet alle campings, die in het boekje genoemd worden, nog bestaan of ook tenten toelaten. Ook zijn de campingprijzen verdubbeld en de B&B prijzen verdrievoudigd. Iets om rekening mee te houden.

  3. Vincent Maas
    op 3 juni 2023

    Wij hebben met z’n tweeen in mei van dit jaar van Inverness een rondje naar het noorden gemaakt, gebruik makend van jullie route (GPS), en van Inverness via Glasgow naar Edinburg. Wat hebben jullie een prachtige route uitgezet, en wat een mooi land. Veel dank voor jullie moeite, we hebben enorm genoten

  4. monique debij
    op 9 januari 2023

    beste ,
    ik wil van New castle naar iverness fietsen en daar een andere route oppakken heeft iemand voor mij een GPX bestand van dit stuk route.
    Het lukt mij niet om dit stuk uit het grote bestand dat op deze site staat ( deel 1) te filteren,
    bedankt monique
    ik vertrek 15 mei 2023

    1. Janny Kabel
      op 11 januari 2023

      Hallo Monique ,
      Ik zie je vraag over de GPX track van Schotland. Stuur een mail naar kabelf@ziggo.nl wij zullen je de track zo spoedig mogelijk toesturen.
      Janny Kabel

      1. Luc Tiggelman
        op 14 januari 2023

        Goedemiddag Janny,

        Ook wij zijn van plan om routeboekje 1 (zuid Schotland) te gaan fietsen komende zomervakantie. Ik ben op zoek naar de GPX van deze route om te kunnen downloaden op mn topo van mn telefoon voor de navigatie. Is wel heel handig icm het boekje.
        Indien je over de GPX beschikt zou ik die graag van je willen ontvangen indien mogelijk.
        Alvast dank.

        1. Webmaster Europafietsers
          op 15 januari 2023

          Dit onderdeel van de website is vooral bedoeld om (achteraf) je ervaringen over de route te delen (hoe leuk het was of juist niet).
          Vragen over GPS kun je stellen via het Contactformulier, bij Onderwerp kiezen voor GPS.
          Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact – onderwerp Algemeen.

  5. Van 30 april tot 7 juni 2022 heb ik in Schotland gefietst. Ik heb een tocht van ongeveer 2200 km. gereden uit de routeboekjes “Schotland rond” deel 1 (maart 2019) en 2 (mei 2017). Route: Newcastle, Newton Stewart, Lochranza, Oban, Fort William, Mallaig, Uig, Tarbert, Stornoway, Ullapool, Durness, Tongue, Inverness, Callander, Edinburgh, Holy Island, Newcastle. De routeboekjes zijn nog verrassend actueel en gedetailleerd. De maand mei is een prima periode om te fietsen want dan zijn de gevreesde midges nog niet actief. Het weer is echter wisselvallig. Helaas had ik de pech dat het in mei elke dag regende. Soms een paar kleine buitjes, soms de hele dag. De wind heeft met name op de Hebriden en in het noorden vrij spel en er zijn af en toe behoorlijk pittige heuvels. Dit alles maakt dat ik, als betrekkelijk onervaren fietser, de route redelijk zwaar vind. Met best een zware bepakking was het zelfs een paar keer afstappen en duwen. Maar gelukkig duren die steile stukjes nooit lang. De route is erg afwisselend qua natuurschoon, de wegen zijn uitstekend en de Schotten rijden met een grote boog om je heen. Wildkamperen is toegestaan maar voorzieningen (winkels, cafe’s etc. ) zijn soms dun gezaaid of maar beperkt open. Al met al is de tocht een aanrader voor wie houdt van rust, ruimte, ruigheid en vrijheid. Ik heb ervan genoten.

    1. Anoushka van Dijk
      op 19 juni 2022

      Leuk om een actuele ervaring te lezen en dat maakt me nieuwsgierig naar dit land. An.

      1. Geweldig mooie route! Paar aanvullingen (wij komen net terug):
        * nog veel meer campings dan al genoemd accepteren geen tenten meer, ik denk wel dat de helft uit het boekje uit valt. Maakt kamperen soms wel een uitdaging. App die handig is, is Archies.
        * eerste bladzijde staat dat afstand HI naar NC ongeveer 150 kilometer is, dat is een stuk minder
        * Mooie campings: Lochranza (pg 15), Walkmill (pg 50). Camping bij Cresswell (pg 50) geeft aan op de site dat het geen camping meer is, wij zagen echter wel een tent staan toen we er langs reden
        * Mooie hotels: Whitebridge (pg 26) en Lennoxtown, the Glazert (pg 37)
        * Als je kasteel in Edinburg wil bezoeken, moet je van tevoren boeken. Wij konden voor 12 uur al geen kaarten meer krijgen
        * Holy Island konden we wel een uur voor ze zeiden dat het veilig was op met de fiets. Is ook een aanrader want het was daardoor nog lekker rustig. Geen idee of dat altijd kan overigens.
        * Route: pagina 49, op 52.5 staat na 300 meter 1. Dit moet zijn pijltje naar links. Belangrijk om te wijzigen want er staat ook geen bordje meer en er is geen 4G. Gelukkig gingen wij goed op het kaartje in het boekje 😉

        1. Gert Kramer
          op 22 juli 2022

          Mijke,
          je bedoelt kaart 49 en niet blz. 49.
          Opmerking is juist; wij stonden vorige week in grote verwarring op datzelfde punt en zijn toen maar naar links gegaan, wat bleek te kloppen.

          1. Dat klopt inderdaad Gert!

  6. Saskia Schrijver
    op 4 mei 2017

    In april 2017 hebben wij in twee weken tijd een stuk van deel 2 gefietst. Eerst op de Buiten-Hebriden van Castlebay naar Stornoway en weer terug via ’the main land’ van Ullapool naar Oban. De Buiten-Hebriden zijn werkelijk prachtig met al die witte zandstranden! Ook van Ullapool naar Oban is de route zeer afwisselend.
    We waren zo vroeg in het seizoen om de midgets te ontlopen. Een ander voordeel van zo vroeg op pad gaan is dat het overal heerlijk rustig is! En ondanks de kou zelfs nog 5 keer de tent opgezet.
    Voor ons waren niet de weersomstandigheden die het zwaar maakte, maar het aantal hoogtemeters. In 11 fietsdagen hebben wij 594 kilometer gefietst en maar liefst 8.879 hoogtemeters gemaakt. Dat is gemiddeld meer dan 800 per dag. Vooral van Ullapool naar Oban klommen we iedere dag tussen de 800 en 1.000 meter. En dat met volle bepakking. Omdat de knieën begonnen te protesteren hebben wij op Mull niet de hoofdroute gevolgd, maar de alternatieve route die veel minder heftig is.
    Er naartoe reizen is ook een deel van het reisplezier. Zo vonden wij de treinrit van Glasgow naar Oban prachtig, maar ook met de boot van Oban naar Castlebay. Je hebt toch een beetje het gevoel dat je onderweg bent naar het ‘einde van de wereld’.
    Foto’s, dagafstanden en onze ervaringen vind je op 2peoplecycling.com.
    Ook hebben we een filmpje gemaakt: Cycling in Scotland 2017

  7. Rob van Eerde
    op 28 augustus 2016

    Wij zijn half juli tot 11 augustus 2016 op basis van vooral boekje 1 wezen fietsen. Vanaf Newcastle de trein naar Carlisle en daar aangetakt op de route vanaf Gretna Green. Na 1.000 km geëindigd in Glasgow en vanaf daar terug gevlogen met onze fietsen (ging prima).

    Algemeen beeld: geen last van slechte wegen, wel hadden we (geen tent mee) behoorlijk wat moeite overnachtingsadressen te vinden. Hoe verder de Highlands in of hoe meer naar de westelijke eilanden, hoe moeilijker. Airbnb was een uitkomst in de helft van de gevallen (de andere helft zaten we in meer traditionele hotels of B&B’s). Een prachtige tocht. Het weer viel mee (6 dagdelen regen). Amper last van midges. Hele vriendelijke en hulpvaardige mensen.
    Voor sommige treinen geldt dat je telefonisch voor de fietsen moet reserveren, voor andere treinen is dat niet nodig. Het is handig om een app van Scotrail van te voren gedownload te hebben, kun je met wifi de actuele treintijden opzoeken en ook of het nodig is om te reserveren. Ook kun je digitaal kaartjes kopen (betalen met credit-card) waarna het reserveren van de plekken voor de fiets een stuk gemakkelijker gaat (je krijgt dan nl. een reserveringsnummer).
    De route ging vaak over fietsroutes van Sustrans (de Britse fietsersorganisatie). De complimenten voor Sustrans voor de goede bewegwijzering en de inspanningen om goede fietsroutes te realiseren. Zo hadden wij plezier van pas gereed gekomen nieuwe vrijliggende fietsroute van Oban naar Onich. Soms is er een fietsroute over een oude spoorlijn aangelegd.
    Soms hebben we noodgedwongen (geen overnachtingsmogelijkheid) anders gefietst en daardoor hebben we ook andere routes ontdekt. Een fantastisch mooi stuk was de route van Corran (onder Fort William) langs Loch Linnhe naar Lochaline (op schiereiland Morven). Daar hadden we een airbnb, vandaar. Een ander mooi stuk was van Rannoch station (gekomen daar met de trein vanaf Fort William) naar Blair Atholl.
    Op Arran hebben we een mooi dagtocht gemaakt vanaf Glenkiln via Glen Scorrodale dwars over het eiland en via de zuidpunt weer terug. Wel wat klimmen, maar geleidelijk en heel mooi.
    Gaan zeker nog een keer terug voor boekje 2, maar dan buiten hoogseizoen of boeken alles van tevorens (eilanden als Skye zijn ruim van tevoren fully booked tot september).

  8. Thomas Faber
    op 24 augustus 2016

    Wij hebben een deel van deel 1 gefietst. We zijn vanuit NL naar IJmuiden gefietst naar de boot naar Newcastle. Vanaf Newcastle de trein genomen naar Glasgow en vanaf daar gefietst via de alternatieve route naar Oban en vanaf daar via de hoofdroute via Inverness weer terug naar in de buurt van Glasgow. Echt een fantastisch mooie route en goed te doen in ruim 2 weken. Het is vaak alsof je door een ansichtkaart rijdt. Wij vonden de wegen overigens helemaal niet zo slecht op de route die wij reden. Hoewel er wel een aantal stukjes zijn die zeer beroerd zijn, is het grootste deel prima te doen met een trekkingfiets. We hebben nergens hoeven lopen.
    Tips:
    -extra remblokjes meenemen en/of met een nieuw setje beginnen.
    -in het hoogseizoen van te voren B&B/hotels boeken (als je geen tent mee hebt), vooral in de buurt van Loch Ness kan alles vol zijn. Wij boekten de meeste dingen 1 dag van te voren, maar hebben ook een keer meer dan 15 B&B’s/hotels/hostels moeten bellen.

  9. Karen Lammerts van Bueren
    op 24 juni 2016

    Wij hebben afgelopen 3,5 weken Rondje Schotland deel 1 gefietst. Volledig bepakt met tent en alles erop en aan. De wegen zijn regelmatig/vaak niet erg best en tijdens het afdalen moet je echt je snelheid aanpassen. Onze remblokjes waren aardig versleten na de trip. Maar we hebben nergens hoeven lopen, zelfs niet bij de soms 20% steile klimmetjes. De gemiddelde snelheid tijdens deze tocht lag soms op 15km/u. Hou daar rekening mee in de etappe planning. Wij reden per dag tussen de 40 a 80 km en hebben ook wat rustdagen met toeristische uitjes gedaan. Wij zijn uiteindelijk tot Pitlochry gereden en hebben daar de trein terug naar huis genomen. Fiets op de trein gaat erg goed, maar wel van tevoren gratis een fiets plekje reserveren. Wij hebben dat 2 dagen van te voren gedaan in Aviemore. Wij hebben een fantastische vakantie gehad, in totaal, ongeveer, slechts 3 uur een lichte regen. Deel 2 zit zeker in de planning voor een volgende vakantie.

  10. Nico de Jong
    op 21 juni 2016

    Algemene opmerkingen over ‘Schotland Rond 1’. Ik heb Schotland Rond 1 gefietst. Een geweldige ervaring. prachtig land, schitterende route. Echt een bijzondere ervaring. Toch heb ik wat kanttekeningen over het fietsen in de UK. Op de route zelf is niets aan te merken. Deze is samengesteld uit een aantal bestaande lange-afstandsroutes van de Britse organisatie Sustrans. De kwaliteit van het wegdek is echter bijzonder slecht, op een enkele kleine uitzondering na. Fietspaden zijn er nauwelijks en als ze er zijn, dan zijn het vaak onverharde paden vol losliggende grote stenen, kuilen en hobbels. In de bebouwde kom is het fietspad vaak de helft van het trottoir en moet je voortdurend allerlei obstakels ontwijken en op- en afstappen vanwege de stoepranden. Soms zijn er fietspaden langs een autoweg, maar deze zijn zo slecht onderhouden en veel te smal, zodat je noodgedwongen toch op de weg moet gaan fietsen. Verder rijd je over binnenwegen, die ook bijzonder slecht zijn. En dan bedoel ik echt heel erg slecht. Vaak moet je ‘slalommen’ om de gaten te ontwijken. Je moet voortdurend je oogen op het wegdek gericht houden en bij afdalingen kun je geen snelheid maken vanwege de kuilen en hobbels. Als ik een rapportcijfer zou moeten geven voor de kwaliteit van het wegdek, kom ik op een magere 4. Dit geldt voor de gehele route. Sommige stukken waren zo slecht dat ik heb moeten lopen. Echt kilometers lang. Dit meld ik niet om te zeuren, maar als tip voor iedereen die overweegt om in de UK te gaan fietsen. De belabberde wegen kunnen af en toe je plezier in het fietsen behoorlijk vergallen. Dus wees je dit bewust. Zorg in ieder geval voor goede wielen/spaken en banden. Dat kan je een hoop ellende besparen. Het verkeer gaat overigens wel prima. Automobilisten houden keurig rekening met fietsers. Ik ben geen enkele keer afgesneden. Als er een klimmetje of onoverzichtelijke bocht is, wachten de automobilisten keurig netjes met inhalen tot het veilig is. Hier kunnen heel wat Nederlandse chauffeurs wat van leren! Dus prachtige route, schitterend land, maar vreselijke wegen.

    1. Gert Kramer
      op 22 juli 2022

      Bovenstaande reactie is inmiddels erg gedateerd/achterhaald. In juli 2022 zijn de wegen vrijwel overal prima. Je ziet ook dat overal fietspaden aangelegd en verbeterd zijn en ook de landwegen worden goed onderhouden.