Noorwegen
Langs de kust naar de Noordkaap
Route van Paul & Marry Zandveld
Noorwegen: ruige kusten, diepe fjorden en besneeuwde bergtoppen. Een fietstocht langs de kust is als het rijden in een panoramisch sprookjesboek. Onderweg steek je per pont vele inhammen over, zie je vissersdorpjes en lege hoogvlakten. En als bekroning: middernachtzon en het noordelijkste puntje van Europa.
Zuid Noorwegen wordt beheerst door de grote fjorden waartussen er flink wordt geklommen. De gevolgde wegen zijn goed, en vrij rustig. Noordelijker, na Trondheim, zijn er veel inhammen waar de toeristische kustweg omheen kronkelt, en is de kust nooit veraf. Boven de poolcirkel volg je de Lofoten, ook hier vooral langs de kust. Weer op het vasteland na Tromsø wordt het steeds leger en arctischer. Zelfs de (enige) doorgaande hoofdweg is erg rustig, soms zijn er meer rendieren dan auto’s te zien. Voor de echte avonturier is vrij kamperen (volgens Noorse regels) toegestaan.
De route
De route is in principe het noordelijkste deel van de (in ontwikkeling zijnde) EuroVelo 1, in Noorwegen de R1. Daarvan is het grootste deel niet bewegwijzerd. En omdat een langeafstandsfietser geen behoefte heeft aan al te veel omwegen, is er bij de routekeuze hier en daar afgeweken van het geplande traject van deze R1.
Praktische informatie
Noorwegen is een berglandschap, ook aan de kust. Vrijwel dagelijks moet je klimmen, met 10 klimmeters/km over het hele traject is deze route pittig te noemen. De hellingen zijn echter nergens echt steil, de norm is 6-8%. Wel vaak kilometers achter elkaar. Tunnels zijn onvermijdelijk, maar ze zijn verlicht, geventileerd en goed van wegdek. De lage verkeersintensiteit vormt daarbij een verzachtende factor. Reflecterende hesjes zéér aanbevolen!
Boekje
- Kaartjes met de route
- Navigatietekst met indicatie van voorzieningen
- Hoogteprofielen vanaf de 3e druk
- Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
- Overnachtingslijsten
- Informatie over veerdiensten (24 stuks) en ander vervoer
- VVV-adressen
De route is ingetekend op OS-kaarten met schaal 1:300.000 of 1:400.000
Overige informatie
- Brochure De Noorse kustroute, van Bergen naar de Noordkaap. Deze kun je downloaden via de link onder ‘Extra informatie downloaden’.
Noorwegen moet je ondergaan, niet beschrijven: de routegids geeft slechts beknopte informatie over de omgeving.
Vooral Bergen en Trondheim zijn steden met een interessante historie. In mindere mate geldt dat ook voor Tromsø. Maar Noorwegen is vooral: een prachtige natuur.
Voor een route als deze is transport heen en terug van belang: startplaats Bergen is ver weg, en slechts weinigen zullen de route heen en terug willen fietsen. Wel zijn er fietsers die via Zweden / Finland teruggaan. Maar het merendeel heeft transport nodig naar één van de kustplaatsen. Afgezien van overwegingen van niet-logistieke aard (milieu, geld) zijn er diverse combinaties van vervoermiddelen mogelijk: boot, trein, vliegtuig, auto (geen bus)
Boot
Er is geen boot van Nederland met Bergen. Wel zijn er enkele deeltrajecten mogelijk: Hirtshals-Bergen (Denemarken, Jutland fietsroute) , Kiel-Oslo en Kiel-Göteborg. De rest moet dan per trein of bijvoorbeeld fietsend langs de NSCR.
Hurtigruten
Langs de gehele route vaart de snelle ‘postboot’: Hurtigruten dagelijks tussen Bergen en Kirkenes, met (fietsroute)stops in Ålesund, Molde, Trondheim, Brønnøysund, Sandnessjøen, Nesna, Ørnes, Bodø, Svolvaer, Stokmarknes, Sortland, Risøyhamn, Tromsø en Honningsvåg. Enkele andere havens (bv Hammerfest) zijn eenvoudig bereikbaar vanaf de fietsroute. Dat maakt het mogelijk om delen van de route per boot af te leggen, of (een deel van) de terugreis. De hele reis Honningsvåg-Bergen duurt 4,5 dag; Honningsvag-Tromsø 18 uur. Tot een reistijd van 18 uur is een eenvoudig passage-ticket voldoende, voor langere trajecten moet een hut gereserveerd worden. Fietsers zonder hut kunnen altijd mee.
Trein
Totaal: Utrecht-Kopenhagen, Kopenhagen-Göteborg, Göteborg-Oslo, Oslo-Bergen. Stukjes: in combinatie met boot, bv. naar Kiel (overstap in Osnabrück en Hamburg).
Let op! De City Nightline naar Kopenhagen is per 2015 opgeheven (dat resulteert in vaak overstappen). Noorse spoorwegen zijn niet erg betrouwbaar: businzet voor uitgevallen treinen komt regelmatig voor, wat met fietsen niet altijd goed uitpakt ! Extra veel overstaptijd plannen…
Vliegtuig
- KLM (duur) vliegt rechtstreeks op Bergen.
- Budget is wel 3x goedkoper, maar met tussenstop in Oslo, Kopenhagen of Stockholm. Dan bijna altijd extra overnachting in de overstapplaats.
- Norwegian is een goede naar Bergen, Ålesund, Molde, Trondheim, Bodø, Tromsø, Alta. Bij hen is inpakken fiets niet verplicht (wel aanbevolen!), met name voor de terugreis is dat handig.
Auto
Eigen auto kan, maar geeft stallingsprobleem. In Bergen is het erg duur; 1 of 2 dagreizen verderop proberen bij een hulpvaardige B&B of camping …en de verbinding fietsen..!
Fietsbussen
Onbekend, maar vraag even bij onze geassocieerde Fietsvakantiewinkel.
Deze route is te combineren met de volgende routes:
- Jutland fietsroute: een geschikte aanloop voor een oversteek per boot naar Bergen
- EuroVelo 12, North Sea Cycle Route: aansluiting in Bergen
- Noorwegen – Tussen Oslo en Trondheim: in Trondheim
- Het Olavspad: in Trondheim
- EuroVelo 1, Atlantische Kustroute: gehele traject is onderdeel van EuroVelo 1
Routeboekje en kaarten bestellen
- Noorwegen – langs de kust naar de Noordkaap
- Freytag-Berndt én Kümmerly-Frey hebben wegenkaarten (1:400.000): voldoende gedetailleerd voor wie niet de slechte onverharde wegen wil rijden.
Meer informatie
GPS-track downloaden
- GPS-bestand Noorwegen – bijgewerkt januari 2024 (zip, 3 MB)
Extra informatie downloaden
Aanvullingen en opmerkingen
Download aanvullingen
- 4e druk 2022 – aanvullingen bijgewerkt januari 2024 (pdf, 455 kB)
- 3e druk 2019 – aanvullingen bijgewerkt januari 2022 (pdf, 113 kB)
- Hoogteprofielen bij 2e druk (pdf, 252 kB)
Laatste wijzigingen op de route
Bekijk de opmerkingen of geef zelf een wijziging door
Deel deze route
Fotoalbum
Ervaringen van fietsers
Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.
Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.
Deel jouw ervaring
In mei 2024 heb ik een deel van deze route gefietst. De bedoeling was om naar de Noordkaap te fietsen maar door een achillespees ontsteking heb ik de planning aangepast en route ingekort.
Ik had al veel in Frankrijk en Spanje gefietst dus best wel ervaring. Mijn verslag kun je lezen op Polarsteps;
Volg me op mijn reis ‘Fietsen (treinen en varen) in Noorwegen‘ via Polarsteps
‘Leef je dromen’ is onze levenshouding en daarom vertrokken we in mei 2019 op de fiets naar de Noordkaap. In elf weken fietsten we 5.300 kilometer en ruim 47.000 hoogtemeters met volle bepakking en zonder serieuze fietservaring. Het bijzondere van fietsen is, dat je echt één bent met de natuur: je hoort, ziet, voelt, ruikt en proeft alles. Dat gecombineerd met de prachtige en afwisselende landschappen in Denemarken, Noorwegen en Zweden maakte het een fantastische fietsreis. Onderweg vallen de gelijkenissen met fjorden in Spitsbergen, Groenland, IJsland, Faeröer en Antarctica op.
Melanie schreef er een boek over: Van fjell naar fjord. Verkrijgbaar als e-book
De foto’s vind je terug op: Van fjell naar fjord
In juni en juli 2018 heb ik een solo-reis naar het ‘Hoge Noorden’ gemaakt. 7.500 km, waarvan 4.000 km fietsen en 30.000 hoogtemeters.
Van mijn woonplaats naar Lübeck met de auto (fiets mee).
Van Travemunde naar Helsinki met de veerboot Finnlines. In de zomer goedkoop als voetpassagier. Twee dagen fietsen in en rond de vriendelijke en relaxte stad.
Van Helsinki naar Rovaniemi met de dagtrein, spotgoedkoop 1.000 km € 39,00!!
Twee dagen fietsen en het fantastische Arktikum bezoeken.
Van Rovaniemi naar Karasjok 350 km. met de bus Eskelisen, fiets onderin de laadruimte.
Twee dagen fietsen en prachtige Sami parlementsgebouw en Sami-museum bezoeken.
Dan naar de Noordkaap fietsen. Prachtig langs het lange Porsangerfjord. De Nordkapptunnel is wel even een dingetje als fietser. Heen en terug.
Op 21 juni (Midzomer) stond ik op de Noordkaap: mist, harde noordenwind, 1 graad boven 0. Zicht: 30 meter.
Dan: fietsen langs de Noorse kust van de Noordkaap naar Bergen (boekje Paul Zandveld). Prima routebeschrijving, compacte informatie. Met name de sites van de veerdiensten vond ik handig. Ik ben kustliefhebber- en fietser en kom volop aan mij trekken: 2.700 km in het woeste theater van zee en kust, over stenige winderige hoogvlaktes, slingerende bergwegen, grillige eilanden, schiereilanden en landtongen, langs machtige fjorden, gletsjers en stille meren. Het gouden strijklicht van de Noorderzon, het zilverachtige licht overdag, de zilte lucht en de felle wind bepalen de sfeer.
Wind, wolken, regen en zon strijden om voorrang. Het weer was zeer wisselvallig. Bij Alta fietste ik in een sneeuwbui, bij Trondheim was het 30 graden. Warme en goede (regen)kleding is een must.
Met de veerboot Fjord Line ben ik van Bergen naar Hirtshals (DK) gegaan. Ook daar kun je goedkoop als voetpassagier mee. Van Hirtshals naar Flensburg gefietst over de Hærvejen, een oude Viking handelsroute.
Ik heb alle dagen gekampeerd in mijn tentje. Voor het vinden van een camping is een aanrader: De Archie-camping app. Ik heb bij de ervaringen NSCR een beschrijving van de app gegeven.
Afgelopen zomer zijn mijn vriend en ik vanuit Denemarken naar de Noordkaap gefietst. Een prachtige route langs de Noorse kust. Het was geen gemakkelijk tocht met de hoge fjorden, regen en wind. Maar totally worth it!https://www.youtube.com/watch?v=7WSRbwlLIWA&t=4s