Spring naar content

Uitleg Europafietsers-webkaart

De FietsWeb-kaart is in maart 2021 vernieuwd en heeft veel meer mogelijkheden gekregen. Hieronder worden de verschillende functies toegelicht.

Onderwerpen

Schermafdruk webkaart

Op de kaart vind je een netwerk van de belangrijkste Europese fietsroutes in 3 categorieën: routes ontwikkeld door Europafietsers (in rood), de routes van andere auteurs (in blauw) en de verbindende Ringen (in groen).

Uitleg in te stellen opties

Links boven in het scherm

Uitleg functies linksboven de kaart

Helpfunctie

Helpfunctie

Als je op het Vraagteken klikt, verschijnen op verschillende plekken op de kaart vraagtekens in een groen rondje. Klik op een ‘groen vraagteken’: er wordt een toelichting van dat onderdeel getoond.
Een helptekst-schermpje kun je weer sluiten door of op het betreffende groene vraagteken of buiten het tekstschermpje te klikken.
De helpfunctie helemaal sluiten (dus alle groene vraagtekens weg), doe je door weer op het (grijze) vraagteken van de Helpfunctie te klikken.

Rechts boven in het scherm: Lagen

Lagen-opties
Instellen opties

Klik op dit icoontje, de volgende opties verschijnen:

Kaart:
Hier kun je kiezen welke soort kaart je wilt zien.

Routes:
Je kunt selecteren welke routegroep(en) je wilt zien door die hier aan te vinken.

De volgende opties zijn in te stellen nadat een route is geselecteerd:
Bezienswaardigheden:
Als een route is geselecteerd, kun je op de route verschillende kleuren bolletjes zien. De oranje bolletjes corresponderen met een artikel op de Nederlandse Wikipedia, de rode met de Engelse Wikipedia. Als je de Fotobalk hebt ‘aangezet’ verschijnt een foto met betrekking tot het artikel op de fotobalk. Ook kunnen er blauwe bolletjes te zien zijn. Die corresponderen met een foto van de routemaker/routebeheerder of van een fietser die foto’s beschikbaar heeft gesteld.  
De locaties van de getoonde foto’s hoeven niet exact langs de route te liggen: de foto’s/wiki-links zijn bedoeld om een indruk te geven van bezienswaardigheden in de omgeving.

Diversen:

  • 3D Kaart
    Met deze optie krijg je, als je een route hebt geselecteerd, een 3D-beeld van de kaart. Dus de Overzichtskaart wordt niet in 3D weergegeven. Je kunt nu ook niet meer een (andere) Kaart kiezen, het is één soort (satelliet) kaart die in 3D wordt weergegeven.
    Zie voor meer informatie: Uitleg 3D kaart.
  • Hoogtegrafiek
    Als dit is aangevinkt, verschijnt onder de kaart een hoogtegrafiek van de geselecteerde route.
    Op de hoogtegrafiek kun je van alles aflezen. Beweeg de muis over de grafiek om te zien waar die plek zich op de kaart bevindt.
    De hoogtegrafiek laat alleen het geselecteerde deel van de route zien en dan ook nog eens enkel dat deel, dat zichtbaar is op de kaart. Verschuiven en zoomen is dus soms vereist om de rest te zien.
  • Dagindeling
    Als ook deze optie is aangevinkt, verschijnt links boven een extra icoon ‘Instellingen’ waarmee je gegevens kunt invullen waarmee (indicatief) de fietstijd wordt berekend.
  • Fotobalk
    Als dit is aangevinkt, verschijnt onder de kaart een balk met afbeeldingen/foto’s (zie Bezienswaardigheden).

Door weer op het icoontje of ergens buiten dit scherm te klikken, wordt het optie-scherm gesloten.

Instellingenscherm

Aanroep Instellingenscherm
Scherm instellingen

Als de optie ‘Dagindeling’ is aangevinkt (en je hebt een route geselecteerd), dan verschijnt links boven deze extra knop. Klik je op deze knop, dan krijg je een scherm met een aantal opties waarmee je de gewenste instellingen kunt doen om een indicatie te krijgen van de fietsduur en –afstand per dag (uiteraard ook afhankelijk van het aantal stopmomenten zoals bezienswaardigheid, lunch, terras enz.).
Als je de muis boven een optie houdt, dan wordt een korte uitleg over die optie gegeven (bv bij gewicht fiets: ‘Gewicht van de fiets inclusief bagage’).
De ingestelde gegevens worden gebruikt om de dagindeling, zoals op de kaart wordt weergegeven, te berekenen.
De weergegeven berekening over de ‘eerste dag’ is afhankelijk van de route die je op dat moment hebt geselecteerd, bij een andere route kunnen hier andere waarden staan (afhankelijk van de zwaarte van de route).

Werking van de kaart

Ga met de muis over de lijnen, de lijn licht op en bovenaan verschijnt de naam van de route, bijvoorbeeld:

Routelijn licht op
Routelijn licht op

Je kunt van hieruit direct naar de pagina van de betreffende route gaan door op de titel van de route te klikken (je verlaat dan de pagina met de webkaart), of je klikt op de routelijn, dan krijg je een kaart met de gekozen route en, afhankelijk van je instellingen, een hoogteprofiel en een fotobalk:

De kaart van de geselecteerde route

Hoogteprofiel

De kaart van de geselecteerde route met hellingspercentage
Je kunt de muis over de hoogtegrafiek bewegen, je ziet een fietsje dat correspondeert met het fietsje op de kaart wat de bijbehorende positie op de kaart aangeeft en de kaart schuift mee met de positie op de grafiek. Ook kun je met de muis over de route gaan, dan volgt het hoogteprofiel je positie op de kaart. Ga je met de muis over het hoogteprofiel en kom je bij een helling van meer dan 3%, dan verschijnt er een bord met daarop het hellingspercentage.

Fotobalk

Foto op fotobalk licht op
Onder de fotobalk staat een schuifbalk waarmee je door de foto’s kunt bladeren. Als je de muis op een foto houdt, licht de foto op en op de kaart wordt het rondje opgelicht waar die foto zich bevindt.
Foto vanuit bolletje op de kaart
Je kunt ook een rondje aanklikken, dan krijg je de bijbehorende foto in beeld. Met het Kruisje rechts boven, klik je de foto weer weg.
  • De titel van de Wikipedia foto’s bevatten een link naar het bijbehorende artikel (wordt geopend in een ander venster).
  • De fietsers-foto’s (blauw) bevatten geen link.
  • Je kunt met de pijltjestoets rechts of links naar de volgende- c.q. vorige bezienswaardigheid op deze route gaan.

Wil je ook foto’s aanleveren om op de kaart te tonen, dan kan dat! De foto’s moeten wel zijn voorzien van gps-gegevens (geo-locatie). Stuur een bericht via het Contactformulier (kies bij Onderwerp voor ‘Website’), dan nemen we contact met je op voor verdere instructie of stuur direct een Wetransfer-link mee.

Geef het liefst de foto’s een omschrijvende titel, zodat dat zichtbaar wordt op de kaart (zie bijvoorbeeld de route ‘In het spoor van El Cid’ op de Webkaart).

Voorbeeld: Titel foto: ‘Op de Camino del Cid’, bestandsnaam foto: Op_de_Camino_del_Cid.jpg

Formaat van de fotobalk

De fotobalk kun je vergroten of verkleinen door de muis boven het kruis (hier rood omcirkeld) aan de rechterkant van de fotobalk te houden totdat de aanwijzer verandert in een dubbele pijl. Nu kun je de bovenkant van de fotobalk naar boven of beneden slepen om de foto’s groter resp. kleiner te maken.

Naar de routepagina

Bovenaan de kaart staat een blauw bord met de routenaam. Deze titel kun je aanklikken om naar de routepagina te gaan (bv www.europafietsers.nl/fietsroutes/langs-oude-wegen-en-pelgrimssteden).
Op de routepagina staat in de rechterkolom een klein kaartje met daarop de route; links bovenin dit kaartje staat de knop ‘Volledig scherm’ waarmee je ook vanuit de routepagina (in volledig scherm) alle onderdelen van de kaart kunt bekijken.
Je verlaat dit scherm door op de Esc-toets te drukken. Klik je in Volledig scherm op een link van één van de foto’s van de bezienswaardigheden, dan verlaat je vanzelf ook het Volledig scherm en wordt in een nieuw tabblad die link geopend.

Routevarianten

Indien een route uit een aantal varianten bestaat, dan kun je op het blauwe bord in het opzoeklijstje een (andere) variant kiezen:

Hier is Deel 1 Maastricht – Nevers a/d Loire gekozen: je krijgt alleen het hoogteprofiel en POI’s van dat deel te zien en alleen dat deel van de route wordt in kleur op de kaart getoond.

Dagindeling

Staat de optie Dagindeling aan, dan zie je onder het hoogteprofiel de indeling van de dagen en in het blauwe bord staat een opzoeklijst met het aantal fietsdagen (berekend a.d.h.v. de ingegeven instellingen):

Je ziet nu ook een klok meebewegen op het hoogteprofiel. Dit geeft een indicatie van de tijd aan a.d.h.v. de starttijd en andere opties die zijn ingegeven bij de instellingen.

Als je met de muis over de ‘dagbalk’ gaat, kleurt die dag bruin en zie je dat deel op de kaart m.b.v. oplichtende bolletjes:

Je kunt 1 dag selecteren door op de grafiek op die dag te klikken of door een keuze te maken via het opzoeklijstje:

Je krijgt dan alleen het hoogteprofiel van die ene dag en alleen dat deel van de route wordt als een blauwe lijn getoond (de rest van de route c.q. van de geselecteerde variant wordt in donkergrijs getoond; evt. andere varianten worden in lichtgrijs weergegeven).
Rechts en links van de dagbalk staat een pijltje om naar de volgende of de vorige dag te navigeren.
Als je weer op de ‘dagbalk’ klikt (niet te dicht bij de pijltjes), worden alle dagen weer getoond en kan evt. een andere dag worden geselecteerd of je kiest in het lijstje een andere dag.

Toelichting:
Met deze optie wordt de route in ‘dagen’ ingedeeld (uiteraard is dit indicatief, er zijn meer zaken die de afstand per dag kunnen bepalen zoals de weersomstandigheden, bezienswaardigheden, pech-onderweg, enz.). Je kunt een beetje spelen met de diverse instellingen om het gewenste aantal km per dag in beeld te krijgen.
Je kunt deze optie ook gebruiken om de route op de kaart in leuke detailstukjes te verdelen door 1 dag te selecteren en zo stukje voor stukje door te bladeren om details/hoogteprofiel te bekijken.

Knop reisverslagen

Is een fietsroute geselecteerd, dan verschijnt een nieuwe knop in het rijtje links boven: Reisverslagen. Is de knop grijs, dan is er bij de geselecteerde route geen reisverslag aanwezig.

Is de knop zwart, dan kun je op deze knop klikken en krijg je een extra scherm waarin je in een soort boek kunt bladeren met 1 of meerdere titels van reisverslagen (het getal geeft het aantal verslagen bij deze route aan).

Met de pijltjes rechts (en/of links) kun je door- of terugbladeren.
  • Houd je muis boven de ronde foto rechtsboven: je ziet wie het verslag heeft gemaakt.
  • Klik op de titel van het reisverslag: in een nieuw tabblad wordt het verslag geopend.
  • Het scherm met reisverslagen kun je met het kruisje rechtsboven wegklikken (kruisje verschijnt als je met de muis over het reisverslagen-schermpje gaat).

Heb je zelf ook een reisverslag van één van de routes van de Webkaart ergens op internet staan en wil je dat verslag toe laten voegen bij de betreffende route op de Webkaart, vul dan het formulier Inzenden Reisverslag in.
We hebben dan een foto nodig voor de achtergrond (minimaal 400 px breed en minimaal 400 px hoog) en (als je je naam wilt vermelden) een (vierkante) portretfoto, liefst 256×256 px. Verder een titel, omschrijving en het internetadres waar het reisverslag staat.

3D kaart

In scherm Lagen – Diversen kan worden gekozen voor weergave van de kaart in 3D.

De 3D kaart werkt enkel als je een route in beeld hebt, dus niet op de Overzichtskaart. Er is nu één soort kaart ter beschikking (mapbox satellite). Je kunt dus geen andere kaart kiezen.

Als je de 3D-kaart hebt geselecteerd, verschijnen 2 nieuwe onderdelen op de kaart:

  1. Rechts boven: een schuifje waarmee je de kaart kunt kantelen.
  2. Links, onder de zoomknoppen, een knop met een donker en licht driehoekje.
    Met deze knop kun je kiezen of je de kaart mee wilt laten draaien in ‘rijrichting’ of om de kaart vast te zetten met het noorden aan de bovenkant.
    Houd je de muis boven de knop, dan krijg je te zien of de kaart meedraait of vast staat. Klik om te wijzigen in de andere optie.
    Kies je voor meedraaien, dan krijgt de pijl de functie van een ‘kompas’: de pijl geeft de rijrichting aan.

Gebruik de Zoom-functie (en selecteer evt. 1 dagdeel) om het beste effect te krijgen:

Tip 1: ga rustig met de muis over het hoogteprofiel.
Tip 2: als je op een bepaalde plaats verder wilt inzoomen: dubbelklik op de kaart, dan blijft de huidige positie in beeld.

Kaart draaien
Als je de ctrl-toets indrukt samen met de linker muisknop, en dan over de kaart ‘sleept’, kun je de kaart laten draaien.

Tot slot

Heb je nog vragen over de werking van de kaart? Neem contact op via het Contactformulier, kies bij Onderwerp voor ‘Website’.

Cache opschonen

Soms gebeurt het dat niet alle onderdelen (zoals bepaalde routes, fotobalk, enz.) zichtbaar zijn (bijvoorbeeld als er net iets is vernieuwd op de kaart). Meestal helpt het om de cache van je internetbrowser op te schonen. Hoe je dat moet doen, kun je o.a. hier vinden.