Routes van Europafietsers
Europafietsers helpt je op weg. Dat doen we met het uitgeven van eigen routes (routeboekjes) en door het beschikbaar stellen van extra informatie van routes van (veelal buitenlandse) derden, om die toegankelijker te maken voor onze vakantiefietsers.
Kenmerken van onze routes
De Europafietsers routes en boekjes zijn ontworpen voor fietsvakanties in het buitenland, dus de wegen zijn geschikt voor bepakte vakantiefietsen. Er komt een enkele keer een (klein) stuk onverharde weg voor (meestal van redelijke tot goede kwaliteit). Lang en steil klimmen wordt vermeden. De routes zijn soms samengesteld rond een (historisch) thema, en volgen altijd fietsvriendelijke wegen langs mooie plekken en bezienswaardigheden. Niet alleen het doel telt, maar ook de weg er naar toe!
De routes beginnen aan de Nederlandse grens, of sluiten aan op een van onze andere routes.
De boekjes zijn zorgvuldig samengesteld door onze auteurs. Uiteraard zullen er in de loop van de tijd veranderingen optreden, daarom worden ze regelmatig bijgewerkt aan de hand van reacties van fietsers en controleritten door onze vrijwilligers. Tussentijdse aanvullingen vind je op de webpagina van de route.
Opbouw van onze routegidsen
Het eerste gedeelte is algemeen:
- Wat kan de fietser van de route verwachten?
- Hoe is tot de keuze van het traject gekomen?
- Waar kun je met fietsen beginnen of eindigen?
- Historische achtergronden van de omgeving van de route.
- Tips die afgestemd zijn op de route, overnachten en terugreis.
- Overzicht van nuttige adressen en aanvullende kaarten en gidsen.
Het tweede gedeelte bestaat uit de fietsroute:
- Kaartjes in kleur met de te fietsen route in een contrasterende kleur.
- Kaartjes zijn op schaal 1:150.000, met detailkaartjes voor steden.
- Route is zowel heen als terug beschreven en voorzien van navigatieaanwijzingen.
- Waar nodig zijn hoogteprofielen opgenomen.
- Lijsten met campings, hotels, pensions en andere slaapaccommodaties, voorzien van adres, telefoonnummer en openingstijden.
Door de spiraalband en de liggende vormgeving zijn de gidsen makkelijk in gebruik en passen ze in het kaartvak van stuurtassen.
Toelichting op voorbeeld routeboekje
Hier staan 2 pagina’s uit de routegids ‘St. Jacobs fietsroute Deel 1’: De bovenste bladzijde toont de bezienswaardigheden en andere aan de route verbonden informatie. De onderste bladzijde is de routekaart, de te fietsen route is ingetekend.In de kaders staan:
- Routebeschrijving, heen (links) en terug (rechts)
- De afgelegde afstand in een traject
- Campings, hotels (met symbolen)
- Cafés, restaurants (met symbolen)
- Winkels (met symbolen, vooral van belang in dunbevolkte gebieden.
Informatie over routes van derden: brochures
Soms vinden we routes van belang in ons netwerk (bijvoorbeeld als onderdeel van de Ringen), maar verwachten we slechts een beperkt gebruik, meestal door ervaren fietsers. Dan is het maken van een boekje te duur en te omslachtig. Soms ook zijn er wel (buitenlandse) routeboekjes aanwezig, maar vinden we dat we die van nuttige extra informatie kunnen voorzien. Voor die routes hebben we brochures gemaakt in de vorm van downloads (pdf). Ook hier hebben we bij de routekeuze in de eerste plaats gedacht aan de bepakte vakantiefietser.
De brochures zijn veel beperkter van inhoud dan de routeboekjes. In het algemeen bestaan ze uit een inleiding met informatie over:
- Wat kan de fietser van de route verwachten?
- Hoe is tot de keuze van het traject is gekomen?
- Waar kan je met fietsen beginnen of eindigen?
- Kaarten en gidsen
De route zelf is beschreven, doorgaans zonder kaartje (daarvoor is verwezen naar bestaand kaartmateriaal). Ook staan in de brochures overnachtingsmogelijkheden aangegeven, en er is een gps-track beschikbaar. Vaak is de route maar één of twee keer door een ervaren fietser gereden. Zeker ook voor deze routes is het van belang dat nieuwe fietsers helpen bij de constante verbetering door hun opmerkingen in te sturen.