Spring naar content

Rondje Sicilië

Een rondje Sicilië vol cultuur en natuur

  • Afstand: 1.066 km
  • Palermo-Palermo
  • Duur: 20 dage
  • Bewegwijzerd: nee

Route van Hans Reitsma

Sicilië is net zo rijk bedeeld met cultuurschatten als Noord- en Midden-Italië. Dit rondje Sicilië van ongeveer 1070 km biedt dan ook naast mooie, afwisselende landschappen de culturele erfenis die de vreemde heersers die elkaar hier afwisselden op het eiland achterlieten. Zo vind je er Griekse tempels, Romeinse mozaïeken, Arabische koepels en palmentuinen, Normandische kastelen en Spaanse barok. Daarnaast biedt Sicilië leuke bergdorpjes, fraaie kusten, de overweldigende Etna en een exotische vegetatie.

De route

Palermo – Agrigento

De route volgt de eerste 40 km globaal de kust, waar af en toe een mooi zandstrand lokt. Daarna duik je het binnenland in, waar de Griekse tempel van Segesta een eerste cultureel hoogtepunt vormt. Kort voor Trápani bereik je weer de kust, die je tot deze stad blijft volgen. Na Trápani kom je in het vrij vlakke westen van het eiland, waar de Arabische invloed het meest speurbaar is. Ook hier loopt de route gedeeltelijk langs de kust, waar talrijke zoutpannen in de zon blinken. Aan de zuidkust fiets je af en toe langs de kust, maar ook 14 km lang over een fietspad op een voormalige spoorlijn door de heuvels.

Agrigento – Syracuse

Na Agrigento gaat de route de heuvels van het binnenland in. Hier vindt je de belangrijkste Romeinse erfenis op Sicilië: bij Piazza Armerina ligt een grote Romeinse villa met kleurrijke vloermozaïeken. Na Caltagirone bereikt de route met bijna 900 m een voorlopig hoogste punt in de Monti Iblei. In de zuidoosthoek van het eiland vind je de mooiste voorbeelden van Spaanse barok op Sicilië, met name in Noto. Daarna fiets je dichtbij – en soms direct langs – de kust naar Syracuse, een ware schatkamer vol Griekse, Romeinse, middeleeuwse en barokke monumenten.

Syracuse – Taormina

Na Syracuse gaat de route weer het binnenland in, waar in de wanden van een diepe kloof zo’n 3000 jaar geleden duizenden graven zijn uitgehakt: de necropolis van Pantálica. Daarna steek je de laaggelegen Vlakte van Catánia met zijn uitgestrekte sinaasappelplantages over en beklimt de onderste hellingen van de Etna, die de wijde omgeving domineert. Na de Etna gaat de route westwaarts richting Palermo.

Taormina – Palermo

Na de Etna valt het rondje Sicilië samen met de route Rome – Palermo. Je komt nu door het bergachtigste deel van Sicilië, met de bergen van de Nébrodi en de Madonie. De dorpen liggen hier ver uit elkaar. Vaak hebben deze hooggelegen plaatsen een schitterend uitzicht over de omgeving. In het Parco Regionale delle Madonie bereik je met ongeveer 1650 m het hoogste punt van het rondje. Door de beukenbossen en naaldwouden doet het hier verrassend noordelijk aan. Daarna daal je af naar de kust, waar drukke wegen niet overal te vermijden zijn. Termini Imerese biedt mooie uitzichten over die kust, terwijl Bagheria een beroemde barokke villa bezit. En zo bereik je Palermo, de boeiende, levendige hoofdstad van Sicilië.

Praktische informatie

Het Rondje Sicilië is met gemiddeld 11,4 klimmeters per km de zwaarste van alle Reitsmaroutes. Als je het rondje in Palermo begint en tegen de klok in volgt, zijn de eerste drie etappes het lichtst en wordt het daarna geleidelijk steeds zwaarder.
De kleinste weggetjes zijn vaak slecht, maar de route gaat bijna nergens over onverharde wegen. er zijn verder weinig echt autoluwe (laat staan autovrije) wegen op deze route. De wegen langs de kust kunnen vaak druk zijn.

Uitgebreide informatie over de route plus GPS-tracks is aan te vragen op de website van de maker.

Een overzicht van de logiesmogelijkheden is opgenomen in de informatiebrochure over de route.

Verschillende mogelijkheden voor vervoer van en naar de route staan in de informatiebrochure.

Brochure bestellen

Een uitgebreide brochure over de route met de GPS tracks is te bestellen op de website van de maker.

Meer informatie over het bestellen en donateursvoordelen

GPS-track downloaden

Deze route is niet van Europafietsers. Voor GPS- en andere informatie verwijzen we naar de website van de maker.

Deel deze route

Fotoalbum

Ervaringen van fietsers

Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.

Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.

Deel jouw ervaring

Deel je ervaring

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *