Fietsen naar Praag
Onbekommerd via bewegwijzerde fietsroutes naar Tsjechië
Route van Wouter Bazen en Wim Kooij.
Praag is schitterend langs de Moldau gebouwd met de Karelsbrug als één van de mooiste bruggen van Europa. Voor fietsers blijft Praag lokken als eindbestemming van een lange fietstocht: langs bruisende rivieren, onneembare vestingen, nostalgische kuuroorden en sfeervolle oude steden. Een mooi traject, steeds weer anders en nog met volop ruimte om je heen.
Landschap, cultuur en historie bieden voortdurend afwisseling. Tastbare herinneringen aan de Romeinse tijd zijn er langs Rijn en Lippe. Langs de Diemel en de Werra liggen verrassend mooie stadjes boordevol vakwerkgevels. Je ziet hier het verschil tussen het voormalige, landelijke Oost-Duitsland en het moderne West-Duitsland. Overal langs de route staan oude kloosters en kastelen, zoals de beroemde Wartburg in het Thüringerwoud en Karlstejn in Bohemen en niet te vergeten de barokke paleizen in Coburg en Bayreuth.
Onderga de vergane glorie in kuuroorden als Frantiskovy Lazne en Marianske Lazne, waar Goethe, Marx en keizer Franz troost zochten voor hun kwalen, katers en hopeloze liefdes.
De route
De route loopt grotendeels langs rivieren: in Nederland langs de Rijn en vervolgens in Duitsland langs de Lippe, de Diemel, de Weser, de Werra, en de Main tot het Fichtelgebergte. Langs de Kösseine komen we in Tsjechië bij het stadje Cheb aan de Ohre. Na Plzen volgen we nog het riviertje de Klabava. Vlak bij Praag fietsen we langs de Berounka en de Moldau. Dankzij deze rivieren is de route voor ongeveer 90% bewegwijzerd.
Praktische informatie
Vaak loopt de route langs een rivier of, zoals in het Fichtelgebergte, over een geleidelijk stijgende voormalige spoorweg. Klimmen in de heuvelachtige etappes zijn nooit erg lang en zwaar. Dit maakt de route, vooral tot aan de Werra, ook geschikt voor kinderen. Onderbreken is eenvoudig dankzij het uitstekende treinnetwerk in Duitsland en Tsjechië.
- Kaartjes met de route
- Beperkte navigatietekst (dankzij de bewegwijzering) met indicatie van voorzieningen
- Informatie over zwaarte en wegkwaliteit
- Informatie over toeristische bezienswaardigheden
- Overnachtingslijsten
- Informatie over vervoer
De route is ingetekend op kaarten met schaal 1:100.000
Er is ook een app beschikbaar, waarin de belangrijkste informatie uit het routeboekje is opgenomen. Daarnaast is uiteraard gebruik gemaakt van de mogelijkheden tot extra functionaliteit die een app biedt. Uitgebreide informatie hierover is te vinden bij de Fietsvakantiewinkel-routeapp.
De routes voor deze app zijn ook in onze webwinkel aan te schaffen.
Voor wie terug wil per trein of vliegtuig heeft Europafietsers aanvullende routes gemaakt. Informatie hierover kun je downloaden via de link onder ‘Extra informatie downloaden’.
Trein
De trein is het meest geschikte middel om steden langs de route te bereiken of er van terug te keren. Alle Duitse en Tsjechische regionale treinen en de meeste intercity’s nemen fietsen mee. Praag kan helaas niet meer met nachttreinen bereikt worden.
De dagtrein gaat via een overstap in Berlijn IC Amsterdam-Berlijn. Het is vooral in het hoogseizoen aan te raden de terug-treinreis vanaf Praag vooraf te reserveren.
Trein onderweg
Bijna langs de gehele route kan de trein gebruikt worden als ondersteuning om zwaardere trajecten te overbruggen of onverwachte problemen op te lossen.
Etappe 1
Je kunt de route in Hamm beginnen of eindigen: elk uur gaat er een rechtstreekse trein vanuit Venlo zonder overstap of vanuit Enschede met één overstap, tijdsduur circa 2,5 uur.
Etappe 2
Langs de Werra rijdt een trein tussen Eisenach en Veilsdorf met meerdere haltes onderweg. Bij Eisenach maakt de Werra nogal een omweg. Het alternatief over de Rennsteig is vrij pittig. Er is elk uur een trein van Eisenach naar Bad Salzungen, tijdsduur een half uur.
Etappe 3 en 4
Van Meiningen kan Lichtenfels (via Coburg), incirca 2 uur bereikt worden. De trein rijdt elk uur en je moet 1 keer overstappen. Het traject van Bayreuth naar Marktredwitz is zwaar. Er gaat elk uur een trein, tijdsduur circa 1 uur.
Etappe 5
Van Marktredwitz kan je één keer per twee uur in Cheb komen. Van Cheb rijdt er elke twee uur een trein naar Praag met haltes in Marianske Lazne, Pilzen, Rokycany, en Horovice. Tijdsduur tot Praag ruim 4 uur.
Bij Praag zijn de plaatsjes Karlstejn (met camping) en Zadni Treban (met camping), Revnice en Cernosice goed te bereiken voor dagtrips naar Praag.
Speciale tickets in Duitsland
- In Duitsland moet er € 4,50 voor de fiets worden betaald. Er zijn vaak mogelijkheden voor dagkaarten voor meerdere personen, Schönes Wochenende, en door-de-weekse Landeskarten. Deze kosten circa € 30,-
- De trein in Tsjechië is erg goedkoop, de fiets gaat mee voor minder dan één euro.
Vliegtuig
De fietser die met het vliegtuig terug of heen wil, kan als hij een handige zoeker is op de vele websites best een goedkope vlucht vinden.
Meer informatie over trein- en vliegreizen bij fiets-mee.nl en bij de Fietsvakantiewinkel.
Bus
- Er is rechtstreeks busvervoer mogelijk naar Praag: Actief-in-Tsjechië of Flixbus. Flixbus (Meinfernbus) heeft met ADFC afspraken gemaakt over goed fietsvervoer.
- Fietsbus vanuit Nederland wordt aangeboden door de Fietsvakantiewinkel, 1x/14 dagen, alleen in juli en augustus.
Deze route is te combineren met de volgende routes:
- EuroVelo 15, Rijnroute: van Millingen tot Wesel
- EuroVelo 13, IJzeren Gordijn: langs de Werra, bij Hildeburghausen en bij Cheb
- Ring 1 (Weser): in Hann. Münden
- Ring 2: in Bad Berneck
- Ring 3: in Praag
- Ring 4: via de verbinding Praag-Brno
Routeboekje bestellen
Meer informatie
GPS-track downloaden
- GPS-bestand Praag – bijgewerkt feb 2024 (zip, 830 kB)
Route-App
Ook verkrijgbaar als Route-App
Aanvullingen en opmerkingen
Download aanvullingen
- 6e druk 2024 – Aanvullingen bijgewerkt april 2024 (pdf, 42 kB)
- 5e druk 2020 – aanvullingen bijgewerkt juni 2023 (pdf, 118 kB)
- 5e druk 2020 – Routes Vliegveld en Station Holesovice (pdf, 2,3 MB)
Laatste wijzigingen op de route
Deel deze route
Fotoalbum
Ervaringen van fietsers
Heb je iets op te merken over een Europafietsers-route, bijv. foutjes in de route, een gesloten accommodatie, of juist een leuk adresje dat jij hebt gevonden? Stuur dan een Opmerking in.
Wil je graag vertellen waarom je deze route leuk vond, wil je anderen laten delen in wat je beleefde of wil je met ons een blog delen? Vul dan hieronder je ervaring in.
Heb je vragen over de route, dan kun je (als je donateur bent) beter je vraag stellen op het Forum, daar is het makkelijker om met anderen in contact te komen. Of je stuurt je vraag in via Contact - onderwerp Algemeen.
Deel jouw ervaring
De meesten van ‘ons’ fietsen naar Praag. Maar de route kan ook andersom worden gereden. Omdat ik 15 juni 2020 vertrek om naar Hamburg te fietsen en via de Elberadweg naar Praag, deel ik graag met jullie mijn ervaringen van de route andersom op Fietskriebels – Fietszomer 2020. Ik verwacht vanaf 6 juli uit Praag te vertrekken.
Mijn indrukken en ervaringen tijdens de fietstocht naar Praag kan je lezen en bekijken op Voor wie graag fietst: Fietsen naar Praag
Veel kijk- en leesplezier en wie weet wil je meteen vertrekken. Groetjes, Johan
In de zomer van 2017 zijn we van Haarlem naar Praag gefietst. Van die reis hebben we een dagboek bijgehouden dat je kunt vinden op Arnhem- Praag van dag tot dag.
Leuk detail: je kunt vanuit onze verhalen ook rechtstreeks doorklikken naar websites van campings en bezienswaardigheden. Altijd handig, toch?
In september 2017 ben ik vanuit Emmen via Praag naar Dresden gefietst. Mijn ervaringen staan op Fietstocht Praag. Hopelijk kan iemand er zijn voordeel mee doen.
In 2014 zijn we van Wenen naar Praag gefietst en vervolgens naar huis via deze route (dus andersom).
Je kunt het reisverslag hier vinden: Fietsvakantie 2014 – Wenen – Praag – Baflo
Tijdens onze fietsvakantie 2010 naar Wenen hebben we tot Bayreuth de ‘Fietsen naar Praag’ route gevolgd: Fietsvakantie 2010: Zevenaar – Wenen
Wij fietsten de route naar Praag in het voorjaar van 2014. Een sfeerverslag met foto’s van deze mooie tocht – zeker een aanrader – vind je op onze site De Wijde Wereld
In 2015 hebben wij weer gebruik gemaakt van een fietsroute van de Europafietser. Hiervan hebben wij een uitgebreid verslag gemaakt wat je kunt vinden op onze site: Fietsvakantie verslag Praag en Elberadweg 2015
Het was weer een afwisselende, prachtige, en goed uitgezette en ook nog bewegwijzerde route. We hadden verwacht dat met name het Duitse deel op een bepaald moment saai zou worden. Maar dat bleek niet zo te zijn. De leuke plaatsjes, het landschap en ook het gebruik van onverharde en gravelwegen maakt de route niet snel maar wel mooier.
Aanvullingen:
– kaart 26: etappe Creuzberg – Hörschel. In Hörschel zagen wij een bordje naar een kanocamping. We hebben er zelf geen gebruik van gemaakt maar met name voor degen die een bezoek aan Eisenach (en de Wartburg) wil brengen mogelijk van belang.
Zie: Kanu-Club Hörschel