Belangrijke keuze-afwegingen voor GPS-ontvanger
Waar moet je op letten voordat je voor een bepaald apparaat kiest. Veel van de hieronder genoemde punten zijn van toepassing op beide type apparaten (zowel Smartphone en als GPS-ontvanger).
Robuustheid/kwetsbaarheid
Buitensport GPS-ontvangers zullen hier allemaal aan voldoen. Voor smartphones is het nodig een waterdichte, trillingsdempende en goed passende case met solide stuurbevestiging aan te schaffen.
Afleeskwaliteit van het kleurenscherm
De afleeskwaliteit bij zonlicht is verreweg het voornaamste criterium bij het uitzoeken van een apparaat. Het apparaat kan nog zo uitgebreid en modern zijn, als je niets ziet heb je er niets aan. Daarom het advies om apparaten buiten in de zon met verschillende gezichtshoeken met elkaar te vergelijken. Goedkopere modellen hebben vaak een kleiner scherm, maar zijn op dat onderdeel niet persé slechter. De smartphone geeft vaak een mooi kaartbeeld door de grotere schermresolutie en ook is inzoomen eebvoudig voor een groter overzicht. Natuurlijk blijft het formaat van de smartphone en de afleeskwaliteit bij zonlicht van belang.
Kan het apparaat lange sporen laden?
Een apparaat dat sporen aan kan van 10.000 punten is in ieder geval geschikt voor de sporen van Europafietsers en vele andere schrijvers. Oudere modellen konden slechts sporen laden met maximaal 500 punten.
Apparaten van de merken Teasy en Mio kunnen geen lange sporen aan. Daarom zullen de (lange) sporen van Europafietsers en van vele andere aanbieders opgeknipt moeten worden in kortere stukken van ongeveer 150 km. Je kunt die stukken zelf opknippen op een computer met behulp van bepaalde software (RTW-tool van JaVaWa of Basecamp van Garmin).
Opmerking:
Europafietsers gaat alle lange sporen van de eigen fietsroutes opknippen in kortere stukken om ze geschikt te maken voor Teasy en Mio. Vervolgens laad je de kortere sporen in het apparaat. Houdt er echter rekening mee dat het apparaat van deze sporen ’technische routes’ maakt die af kunnen wijken van de weg die de ontwerper van de route voor ogen had. (Zie ook hierna ‘Automatisch routerende of niet-automatisch routerende apparaten’.
Kan het apparaat kaarten tonen?
Alleen de simpelste apparatuur heeft die mogelijkheid niet. Het fietsen met een kaart op de achtergrond is vooral handig bij kruispunten waar veel wegen op uitkomen.
Is het apparaat geschikt om er opensource kaarten op te installeren?
Als het apparaat de mogelijkheid biedt om andere dan de fabriekskaarten te installeren en te tonen, ben je veel flexibeler en ben je in beginsel goedkoper uit, omdat die kaarten gratis verkrijgbaar zijn op het internet (open source kaarten).
Is er ruimte voor een extra geheugenkaart?
Een extra geheugenkaart biedt meer ruimte aan het apparaat om (extra) kaarten te installeren. Dit kan handig zijn bij lange fietstochten. Ook bij gebruik van de smartphone is voldoende geheugen van belang, met name als je de kaarten op je smartphone wilt opslaan, zodat je geen internetverbinding nodig hebt.
Onafhankelijkheid van de website van de fabrikant
Wanneer je voor kaarten en sporen afhankelijk zou zijn van de (website van de) fabrikant (dit geldt niet voor Garmin), levert dit natuurlijk beperkingen op bij het gebruik van het apparaat. Mocht je die beperkingen willen omzeilen dan zijn conflicten denkbaar met de rechten van de fabrikant.
Energievoorziening
Een apparaat dat gevoed kan worden met losse batterijen (‘AA-penlights’) in plaats van een vaste ingebouwde accu geeft meer flexibiliteit. Je kunt dan oplaadbare, maar ook niet-oplaadbare batterijen gebruiken. Opmerking: Bij gebruik van vooraf opgeladen penlights is de levensduur daarvan gebaat bij een acculader die beschikt over individuele schachtbewaking. Deze optimaliseert het opladen namelijk per individuele batterij. Smartphones gebruiken in het algemeen bij gebruik van de GPS-functie veel stroom. Een goede stroomvoorziening is dus van belang om een hele fietsdag de smartphone beschikbaar te hebben. Het gebruik van een naafdymamo, eventueel samen met een accupack, zorgt voor voldoende stroom. Op internet zijn veel oplossingen voor de stroomvoorziening te vinden.
Automatisch routerende of niet-automatisch routerende apparaten
Een belangrijk aspect bij de keuze van je gps-apparaat is of het apparaat automatisch het daarin geladen spoor niet verandert in een zogenaamde “technische” route. Als dat wel gebeurt, kan dat tot gevolg hebben dat die nieuwe route niet meer het oorspronkelijke spoor van de ontwerper volgt. Daarbij is het goed mogelijk dat je op een drukke of een andere weg terecht komt die door de maker bewust niet in de route was opgenomen. Apparaten die een spoor automatisch veranderen in een “technische route” zijn onder andere de modellen van Teasy en Mio. De modellen van Garmin doen dit niet of doen dit alleen als de instellingen van het apparaat daartoe zijn aangepast. Uitzondering: De Garmin Edge zet ook de sporen om in technische routes, maar de instellingen zijn dusdanig aan te passen dat het apparaat wel het spoor toont. Om meer over deze en andere instellingen te weten te komen, is het boek: GPS wijzer voor de recreatieve en sportieve fietser van Verbeek een goede bron.
Zie ook de uitleg in het door Europafietsers opgestelde document ‘Routerende toestellen‘ (pdf, 246 kB)
Uitwisseling van gegevens tussen computer en GPS-ontvanger
Of je GPS-ontvanger een speciaal daarvoor ontworpen apparaat (GPS-apparaten) of een smartphone is, in beide gevallen is internet nodig om sporen van anderen te kunnen gebruiken (bij meer recente GPS-ontvangers kan ook met bluetooth of wifi tussen apparaten of je smartphone gegevensuitwisseling plaatsvinden). Met de smartphone kun je sporen e.d. natuurlijk direct van het internet downloaden, maar met GPS-apparaten is dus meestal nog tussenkomst nodig van een computer of smartphone.
Als je op de computer gratis programma’s als Basecamp of Mapsource (beiden van Garmin) hebt geïnstalleerd, kun je zelf sporen maken of bewerken, gereden sporen en de hoogteprofielen daarvan achteraf bekijken of bewerken en vele andere dingen doen. Ook kun je met die programma’s sporen en andere bestanden uitwisselen met het GPS-apparaat.
Opmerking:
Mapsource kan niet op een Mac geïnstalleerd worden.