Weser Fietsroute

Hann. Münden naar Bremerhaven, 400 km.   ~7dagen
Fietsweb©route - Ring1
De fietsroute langs de Weser is één van Duitsland’s populairste routes. De route loopt parallel met een andere fietsroute, de "Sprookjes route” (“Märchen Strasse”) vanwege de vele herinneringen aan de beroemde sprookjesvertellers, gebroeders Grimm.

De route is bewegwijzerd in beide richtingen.

Er zijn twee wezenlijk verschillende deeltrajecten:
- Het Weserbergland: van Han. Münden tot Minden. Vooral tussen Han.Münden en Höxter is het dal vrij smal en zijn de heuvels wat hoger.
- Het vlakke deel in het Noorden : vanaf Minden is het landschap veel vlakker. Bremen is een vrij grote, industriestad. De route in de buurt van zo’n stad wordt vaak nogal ontsierd door fabrieken en allerlei zand- en waterwerken. Dat maakt de route wat minder natuurlijk. De binnenstad is echter weer bijzonder en een bezoek waard. Verder naar het noorden wordt de Weser breder en komen werven en industrieën steeds meer in het zicht.


Boek & Kaart
Er bestaan verschillende routeboekjes die vooral van belang zijn vanwege de toeristische informatie:
BVA Weserradweg,
BikeLine Weserradweg, [boekje bestellen] en ook
Bike Line Märchenstrasse.

De route is goed te volgen met alleen de ADFC fietskaarten 2, 6 en 11. 

Links naar Weserradweg-sites:
weser-radweg (de route met details over bezienswaardigheden en hotels, campings)
weserradweg (hotels, campings etc)
deutschland-tourismus (toeristische informatie).


Aanvullingen / Meldingen / Ervaringen
Eventuele aanvullingen bij de uitgever van het boekje dat u kocht. 
[Wij zullen voor deze route geen meldingenpagina aanbieden: dat wordt dubbelop]
Ervaringen zijn welkom; gemelde ervaringen leest u hier.

Geschiktheid
De route is goed geschikt voor families (ook met aanhangwagentjes) en gaat over rustige wegen en vooral fietspaden, deels asfalt, deels gravel.


Knooppunten
Hann.Münden/Bad Karlshafen 
Fietsen naar Praag
Höxter Euroroute R1
Hameln Hanzefietsroute (westwaarts)
Bremen Hanzefietsroute (oostwaarts)
Brake Jutland Fietsroute
Bremerhaven NoordzeeRond = NSCR

Te zien
Han.Münden is een erg aantrekkelijk stadje. De Fulda en de Werra komen hier samen en heten dan verder de Weser. De vakwerkhuisjes liggen mooi aan de rivier. Het stadje en de omgeving hebben een mooie uitstraling. Bijna alle stadjes langs de Weser hebben wel wat bijzonders (museum, kasteel etc.).
Voor kinderen zijn de activiteiten gekoppeld aan de sprookjes natuurlijk erg leuk. In Hameln is de stadswandeling uitgezet voor middel van een hele reeks op de stoep geschilderde ratjes. In het hoogseizoen, meestal op zondagmiddag, wordt er veel gedaan aan de verschillende sprookjes, bij voorbeeld:
- In Polle: Assepoester
- In Bodenwerder: Baron van Münchhausen
- In Hameln : de Rattenvanger van Hamelen.
In Minden is een zeer bijzonder fenomeen te bewonderen: Het Mittellandkanaal kruist de Weser op een hoogte van ruim 20 meter. Er zijn dubbele aquaducten en complexe sluizen te bewonderen. De stadjes langs de route zijn een bezoekje waard. Verden is bekend om de paardenfokkerijen. Er staan dan ook zeer veel paarden in de weilanden. In het stadje staan de stoepen vol met hoefijzers waarin de naam van de gulle schenker is geëtst.

Openbaar vervoer

In Minden is er aansluiting op de trein Amsterdam – Berlijn waarin fietsen kunnen worden meegenomen (reserveren). In veel plaatsen rijden regionale treinen waarmee gemakkelijk met de fiets gereisd kan worden en, met overstap, ook van en naar Nederland. Vanuit Bremen kan via Leer Nieuweschans bereikt worden.

Overnachtingsmogelijkheden

Er zijn erg veel voorzieningen langs de route. Aangezien de route erg druk wordt bereden, is het echter zinvol hotels in het hoogseizoen van te voren te reserveren. Er zijn voldoende campings langs de route. Vrijwel in alle plaatsen is een VVV en in de kleinere plaatsen staan borden met informatie over kamerverhuur. Er zijn Jeugdherbergen in: Bremerhaven, Nordenham, Bremen, Verden, Vlotho, Rintelen, Hameln, Uslar, Helmershausen, Poratwestfalica, Bodenwerder, Holzminden, Höxter, Bad Karlshaven en Hann.Münden.

© Stichting Europafietsers
Postbus 13002, 3507 LA Utrecht         E-mail
: info@europafietsers.nl