St. Jacobsroute
Europafietsers-route  ©  
Van Haarlem naar Santiago de Compostela v.v.    door C.Sweerman

Santiago de Compostela had een magische klank in de oren van de middeleeuwer.

Pelgrims uit heel Europa trokken eeuwen achtereen naar deze Spaanse stad.
Maanden waren zij onderweg op een soms barre tocht.

Gedreven door een innerlijke drang naar wat achter de horizon lag waren zij de voorlopers van de tegenwoordige lange-afstands-wandelaars en -fietsers.

Na al die eeuwen is de belangstelling voor de St. Jacobsroute nog springlevend.
Het idee pelgrim te zijn, het trekken naar een nog onbekend doel, spreekt ook de hedendaagse mens aan. Daarbij is de fiets favoriet.

De St. Jacobsroute volgt rustige, niet-toeristische, goed geasfalteerde wegenen verbindt vele historische pelgrimsplaatsen, waar men kan genieten van de culturele historie. Onderweg op eigen kracht is het daarnaast genieten van de rijk geschakeerde landschappen.
De route is tot aan de Pyreneën niet zwaar te noemen. Na dat gebergte blijft het behoorlijk klimmen, en - in de zomer -  erg warm, wat een behoorlijke aanpassing van de fietser vraagt.
Met de laatste editie van deel 3 van de St.Jacobsroute is de gehele serie nu vernieuwd en geldt sinds de eerste uitgave in 1984 wederom als hét standaardwerk voor fietspelgrims, samen met de wat oostelijker gelegen Europafietsers route "Langs Oude Wegen en Pelgrimssteden".

Nieuw infocentrum van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob: Janskerkhof 28a, 3512 BN Utrecht. Ingang pand aangebouwd tegen de Janskerk, nabij de Dom.

In Frankrijk groeit het aantal pelgrimsgîtes / -refuges langzaam: voor onderdak is een credencial nodig en bij drukte genieten wandelaars voorrang.

Hieronder volgt de beschrijving van de deel 1, deel 2 en deel 3

Routeoverzicht

[direct naar deel-1  deel2  deel-3 ]

Lengte 2530 km (hoofdroute)
Van-tot Haarlem - Santiago
Fietsdagen vanaf 32
wegwijzers: -
stickers: ondersteunend
gps: tracks        uitlegUw melding Vrijwilligerswerk
vervoer ervaringen fietsers
foto's reisverslagenActueel /Let op !
deel1, kaart42, km108: omleiding
deel2, kaart 1, km 9: omleiding
Voor deel 3 : zie aldaar.
GPS-track kustroute deel 2 is er !
Kijk voor u op weg gaat altijd naar de aanvullingen en meldingen hieronder


samensteller:
C.Sweerman
 
  naar boven
Haarlem - Tours

De overwegend rustige route gaat langs historische pelgrimswegen, met alternatieven voor grotere steden als Antwerpen, Parijs en Orleans.

cover routeboek Boekje

Het boekje telt ruim 190 pagina's waarin de route tussen Parijs en Tours in beide richtingen is beschreven [de rest allen zuidgaand] en is voorzien van navigatieteksten, stadsplattegronden en toeristische informatie.

De route is ingetekend op Michelinkaarten met schaal 1:150.000

Slaapvoorzieningen zoals campings, hotels, jeugdherbergen en chambres d'hôtes staan achterin (incl. telefoonnummers, etc); verder de VVV's.

Daarnaast geeft het een uitgebreide inleiding over pelgrimage nu en vroeger, en vermeldt overal langs de route bijzonderheden hieromtrent.

Aanvullingen / Meldingen -> ->
De aanvullingen zijn geauthoriseerd door de samenstellers;
de meldingen van fietsers zijn gemodereerd.

De route
De St.Jacobsroute begint in Haarlem. [Rosenstock Huessy huis: Hagestraat 10] Een groep vrijwilligers zorgt hier voor stempels en informatie. Indien gewenst krijg je hier een rondleiding door het oude klooster met kapel waar al eeuwen geleden pelgrims langskwamen op weg naar Santiago. Voor koffie wordt gezorgd.
Het is belangrijk dat je vooraf een afspraak maakt : haarlem.santiago@gmail.com
Telefoonnummer, datum, tijd en lopend/fiets vertrek vermelden:  vrijwilligers nemen contact op.

Geschiktheid
Doordat de route door vlakke en lichtglooiende gebieden gaat is deze geschikt voor de gemiddelde vakantiefietser. Al doende krijgt men oefening met enkele heuvelachtige gebieden. Kinderen kunnen mee.

Te combineren met..    [zie ook knoopt-met in menu]
In Tours is er aansluiting op St. Jacobs Fietsroute, deel 2.
De route kan uiteraard ook als zelfstandige tocht gereden worden.
Te zien
Deel 1
waar-eu
klik voor grote kaart
Lengte: 870 km
Van-tot: Haarlem-Tours
Fietsdagen: vanaf 10
kenmerken - muis_mij
vlakke weg heuvelige route hellingen
kinderen=OK kar=OK ATB-route


Varianten:
Antwerpen 90 km
Parijs /
Orléans
370 kmRouteboekje Bestellen

laatste druk: 8e.   :  2013
aanvullingen meldingen-fietsers
vorige druk
zie menu > deze route
 
  naar boven
Tours - Pyreneeën

De belangstelling voor de St.Jacobsroute herleeft ook steeds meer in de dromerige Franse dorpen waar fietsers doorheen trekken. Langs de weg, op campings en in hotelletjes raakt de fietsroute inmiddels bekend.

Op eigen kracht verbindt men de oude pelgrimsplaatsen via kleine rustige wegen, soms heuvelachtig maar niet echt moeilijk voor de gemiddelde vakantiefietser.

In dit tweede deel volgt de hoofdroute historische pelgrimswegen, vanaf Tours tot aan de voet van de Pyreneeén. Door bekende wijnstreken, langs bezienswaardige steden naar hoogtepunten van de romaanse bouwkunst.

Deze route is te gebruiken als middendeel van de totale pelgrimsweg, maar kan ook een aparte fietsvakantie vullen, mede door de opgenomen alternatieve kustroute, die niet minder historisch is.

cover routeboek Boekje

Het boekje telt ruim 170 pagina's  voorzien van navigatieteksten, stadsplattegronden en toeristische informatie.

Bijna alle trajecten zijn in beide richtingen beschreven. Enkele stukken alleen in zuidelijke richting, maar als je van St Jean-Pied-de-Port via de kustvariant naar Tours fietst kan je in noordelijke richting ook op de hele route de beschrijving volgen.

De route is ingetekend op Michelinkaarten met schaal 1:150.000

Slaapvoorzieningen zoals campings, hotels, jeugdherbergen en chambres d'hôtes staan achterin (incl. telefoonnummers, etc); verder de VVV's.

Aanvullingen / Meldingen -> ->
De aanvullingen zijn geauthoriseerd door de samenstellers;
de meldingen van fietsers zijn gemodereerd.
De route
bevat suggesties voor alternatieven rond Poitiers en Angoulême.

Een alternatieve kustroute (360 km) maakt een rondrit mogelijk. Met name in het zuidelijke deel van de alternatieve kustroute viel de keuze op rustiger wegen en een nieuw fietspad door de bossen.

Eindpunt: Oloron-Ste. Marie of St. Jean-Pied-de-Port.

De route is een Europees Cultureel Erfgoed, sinds 1998 bovendien opgenomen op de Unesco wereld-erfgoedlijst.

Geschiktheid
Ook dit routedeel is zeer geschikt voor  kinderen.

Te combineren met..     [zie ook knoopt-met in menu]
In Oloron-Ste.Marie / St.Jean-Pied-de-Port sluit deze route naar keuze aan op de St.Jacobsroute deel 3 bij de twee Spaanse bergpassen, of op de Europafietsers -route Langs Oude Wegen.

Te zien
Deel 2
waar-euklik voor grote kaart
Lengte: 640 km
Van-tot: Tours
Oloron-Ste.Marie
Fietsdagen: vanaf 8
kenmerken - muis_mij
vlakke weg heuvelige route hellingen
kinderen=OK kar=OK ATB-route
 
 
Varianten:
Kustroute 360 km
Navarra 95 kmRouteboekje Bestellen

laatste druk: 6e.bijdruk:  2013
aanvullingen meldingen-fietsers
vorige druk
zie menu > deze route
.


  naar boven
Somport - Santiago de Compostela

Santiago de Compostela had een magische klank in de oren van de middeleeuwer. Pelgrims uit heel Europa trokken eeuwen achtereen naar deze stad in het Spaanse Galicië. Maanden waren zij onderweg op een soms barre tocht. Gedreven door een innerlijke drang naar wat achter de horizon lag, waren zij de voorlopers van de huidige lange-afstand wandelaars en fietsers.

Ook nu is de belangstelling voor de Jacobsroutes weer springlevend. Het idee pelgrim te zijn, het trekken naar een nog ongekend doel, spreekt ook de hedendaagse mens aan. Voor velen is de fiets daarbij favoriet, het liefst over aangename trajecten. Deze St.Jacobsroute verbindt historische pelgrimsplaatsen langs de legendarische Camino, maar leidt waar mogelijk over rustiger wegen. Bergketens wisselen af met Rioja wijnvelden en Castiliaanse hoogvlakten. 

Deel 3 neemt de fietser verder mee de Pyreneeën over, die een goede test blijken voor het Spaanse bergland. Dit worden de zwaarste delen, maar ook de hoogtepunten van de gehele route.
Niettemin mag het geen prestatietocht worden: trekken betekent onderweg zijn; wie voldoende tijd neemt, voelt meer voldoening bij aankomst dan de snelheidsduivel.
cover routeboek Boekje
In deze gids van ruim 170 pagina's is meer dan 2000 kilometer route nauwkeurig beschreven, voorzien van navigatieteksten, stadsplattegronden en toeristische informatie.

De hoofdroute is heengaand beschreven, de alternatieve route teruggaand.

De kaartuitsneden, met schaal 1:150.000 en zoals gebruikelijk afkomstig van Michelin, zijn op enkele trajecten nu gedetailleerder; de hoogtegrafieken verbeterd.

Slaapvoorzieningen zoals campings, hotels, jeugdherbergen en chambres d'hôtes staan achterin (incl. telefoonnummers, etc); verder de VVV's.
Aanvullingen / Meldingen -> ->
De aanvullingen zijn geauthoriseerd door de samenstellers;
de meldingen van fietsers zijn gemodereerd.
De route
Tengevolge van de verkeersontwikkelingen in Spanje is de fietsroute aangepast, om onaangename en gevaarlijke trajecten zoveel mogelijk te mijden met behoud van de historische hoogtepunten die in deze pelgrimsroute thuis horen.

Dat betekent dat fietsers op veel plaatsen bewust afwijken van de alom aanwezige gele (pelgrims)pijlen: op de Spaanse Camino zijn de stille weggetjes waarop het zo zorgeloos rijden was, niet meer beschikbaar.
Een reden te meer om goed voorbereid van huis te gaan.

Bijzondere aandacht verdient de terugroute vanuit Santiago, die groener is en leidt over delen van de Camino Antigua en de voorloper van deze Camino: de prehistorische Sterrenbaan.

Geschiktheid
Ook dit jaar hebben fietsers die alleen deel 3 volgen of de route weer oppakken, de eerste dagen onderschat. Let op dat zowel vanuit St.Jean-Pied-de-Port en Oloron-Ste.Marie, maar ook vanuit Pamplona en verder Spanje in, meteen bergetappes volgen, hetgeen een redelijke klimconditie vereist. Neem een paar dagen om in te fietsen en begin bijvoorbeeld in Dax.
De pas over de Somport (via Oloron) is wel hoger dan de Roelandpas (via St.Jean-Pied-de-Port), maar de eigenlijke klim is niet zwaarder. Je kan vanaf Oloron matig klimmend doorfietsen naar Etsaut, Borce of Urdos, waar je kan overnachten. Je zit dan al op 600-800 m hoogte. De steilere klim die dan de volgende dag volgt is niet zwaarder dan die over de Roelandpas, wel rustiger omdat het autoverkeer na Urdos in de tunnel verdwijnt!

Te combineren met..     [zie ook knoopt-met in menu]br> In St. Jean-Pied-de-Port en in Oloron-Ste. Marie: Jacobsroute deel 2 (zie boven) en Langs oude wegen.
Zie hiervoor ook het FietsWeb

Te zien
Deel 3
waar-euklik voor grote kaart
Lengte: 1020 km
Van-tot: Oloron-Santiago
Fietsdagen: vanaf 14 dagen
kenmerken - muis_mij
vlakke weg heuvelige route hellingen
kinderen=OK kar=OK ATB-route


Varianten:

Finisterre 120 km
Navarra 100 km
Cantabria (terugroute Santiago-Pamplona) 800 km
 


Routeboekje Bestellen

laatste uitgave: 6e.: 2013
aanvullingen meldingen-fietsers
vorige druk
zie menu > deze routeActueel /Let op !
Fietsers die alleen deel 3 volgen of de route weer oppakken, onderschatten de eerste dagen !
Bergetappes beginnen direkt in St.Jean-Pied-de-Port en Oloron, maar ook vanuit Pamplona:
die eisen een redelijke klimconditie.
Opbouwen/infietsen gaat prima met de route over de Somport, met nog een overnachting in Etsaut, Borce of Urdos.

naar boven

Hieronder staat het formulier dat u invult om de GPS-tracks (en de toelichting daarop) te verkrijgen.
[na verzending krijgt u per omgaande een mail met daarin de link naar de gegevens]
 
© Stichting Europafietsers
Postbus 13002, 3507 LA Utrecht            E-mail: info@europafietsers.nl